REMU: Ανεβάζει ρυθμούς με κέρδη €33 εκατ.

Αυξάνει τα κέρδη της η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) της Τράπεζας Κύπρου καθώς σύμφωνα και με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 2018, το περασμένο έτος η REMU προχώρησε σε πωλήσεις ακινήτων €196 εκατ. πραγματοποιώντας κέρδη €33 εκατ. Οι πωλήσεις αφορούσαν οικιστικά ακίνητα €33 εκατ., εμπορικά ακίνητα €36 εκατ., ξενοδοχεία €27 εκατ. και τεμάχια γης €100 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το 2018 το Συγκρότημα προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλησιών συμφωνιών με συνολική τιμή συμβολαίου ύψους €238 εκατ. (656). Επιπρόσθετα, το Συγκρότημα υπέγραψε αγοραπωλητήριες συμφωνίες για πωλήσεις ακινήτων με τιμή συμβολαίου ύψους €106 εκατ. Σημειώνεται πως κατά το 2018 η Μονάδα δέχθηκε προσφορές συνολικής αξίας €392 εκατ., ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και προετοιμασία πωλητήριων συμφωνιών για επιπρόσθετα ακίνητα συνολικής αξίας €48 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Στο φως η έκθεση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Διαβάστε ακόμα: P. Olivier: Έτσι θα μοιάζει το ανανεωμένο The Mall of Cyprus

Διαβάστε ακόμα: «Ο πατριάρχης των προμηθευτών» Ζήνων Μαρκίδης αφυπηρετεί

Σημειώνεται πως μετά τη σύσταση της Cyreit Variable Capital Investment Company PLC (Cyreit), ακίνητα αξίας €166 εκατ. επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία ‘Αποθέματα ακινήτων’ στην κατηγορία ‘Επενδύσεις σε ακίνητα’. Τον Νοέμβριο 2018, η Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία για τη διάθεση όλου του ποσοστού συμμετοχής της στις επενδυτικές μετοχές του Επενδυτικού Ταμείου Cyreit, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ζημιά επανεκτίμησης ύψους €14 εκατ. κατά το γ’ τρίμηνο 2018, η οποία σχετίζεται με ακίνητα και άλλα εισπρακτέα. Η ολοκλήρωση της πώλησης τελεί υπό τη λήψη όλων των εποπτικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του β’ τριμήνου 2019.
 
Στις 31 Δεκεμβρίου2018, η Μονάδα διαχειριζόταν ακίνητα €1,5δις, επιπρόσθετα από ακίνητα ύψους €166 εκατ., τα οποία μετέπειτα κατηγοριοποιήθηκαν ως ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, αποθέματα ακινήτων αξίας €74εκατ. περιλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο για την Πώληση ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) (Helix), σε σύγκριση με ακίνητα ύψους €60 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και €39 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2018.

Παράλληλα, η REMU ανέλαβε ακίνητα ύψους €117εκατ. το δ’ τρίμηνο 2018 και ακίνητα ύψους €428 εκατ. για το έτος 2018 , μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα.

Η τελευταία ξενοδοχειακή μονάδα
Το deal για πώληση του ξενοδοχείου Holiday Inn έναντι €11,2 εκατ., αποτελεί και την τελευταία ξενοδοχειακή μονάδα που διέθετε προς πώληση η Τράπεζα Κύπρου, καθώς προς τέλη Απριλίου η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε και στην πώληση του Pafian Sun προς της Atlantica Hotels έναντι του ποσού των €17 εκατ.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από την εκπνοή του πρώτου τριμήνου του 2018, η Μονάδα της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε στην πώληση παραθαλάσσιου ακινήτου €42 εκατ. στο χωριό Πύργος, στη Λεμεσό. Το τεμάχιο γης βρίσκεται 1,550 μέτρα ανατολικά του πρώην Le Meridien και 650 μέτρα δυτικά του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Μονής.

Οικόπεδα €617 εκατ.
Στο χαρτοφυλάκιο της Μονάδας κατά το τέλος του 2018, βρίσκονταν 1.538 οικόπεδα και αγροτεμάχια συνολικής αξίας €627 εκατ., 591 οικιστικά ακίνητα αξίας €164 εκατ., 203 γραφεία και άλλα εμπορικά ακίνητα αξίας €228 εκατ., 57 βιοτεχνίες και βιομηχανίες €80 εκατ., 6 τουριστικά καταλύματα αξίας €35 εκατ. και ακίνητα υπό κατασκευή αξίας €60 εκατ.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου