Το μεγάλο στοίχημα του Καλοχωρίτη
06:56 - 22 Νοεμβρίου 2018
Διαβάστε ακόμα: Ο Χάρης Γεωργιάδης στην Ερευνητική Επιτροπή
Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο του εμπορικού κέντρου που σήμερα στεγάζει το Nicosia Mall, αποτελούσε πριν από μερικά χρόνια ένα ζωντανό μνημείο της κρίσης και της ύφεσης που χτύπησε την κυπριακή Οικονομία. Οι φήμες για το μέλλον του κτιρίου που παρέμενε ημιτελές έδιναν και έπαιρναν, με αρκετούς να στοιχηματίζουν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπερατωθεί. Την ίδια ώρα, η φημολογία που αναπτύχθηκε ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από tenants και ότι δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί το εμπορικό μοντέλο που επιχειρείτο να εφαρμοστεί.
Αρχές Ιουλίου του 2017 ο Μάριος Καλοχωρίτης ανέλαβε μεταξύ άλλων πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Nicosia Mall Properties της ιδιοκτήτριας εταιρεία τους Nicosia Mall.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, πρώτο του μέλημα ήταν να στελεχώσει την εταιρεία με τα κατάλληλα πρόσωπα και συγκεκριμένα προχώρησε στην πρόσληψη αξιόλογου και ικανού Γενικού Διευθυντή για την εταιρεία, τον Yoram Kedem o οποίος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση έργων από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωση τους, όπως και στη διοίκηση επιχειρήσεων, με δυνατότητες στη μεγιστοποίηση των κερδών σε ελάχιστο χρόνο.
Αφού έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά, ο Μάριος Καλοχωρίτης συμμετείχε σε έντονες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με μια σειρά από tenants για προσέλκυση τους για συμμετοχή στο Nicosia Mall, με στόχο επίσης να συμμετέχουν και brands τα οποία θα είχαν για πρώτη φορά παρουσία στην Κύπρο.
Διαβάστε ακόμα: Έρχεται η Black Friday με τα δώρα!
Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου το Nicosia Mall άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό με 100% πληρότητα. Η ανταπόκριση του κοινού στο νέο εμπορικό κέντρο το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κύπρου, ήταν πέραν της αναμενόμενης.
Ο Μάριος Καλοχωρίτης κέρδισε το μεγάλο στοίχημα.
Κατά την περιδιάβαση των δημοσιογράφων στους χώρους του Nicosia Mall την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ο κ. Καλοχωρίτης επεσήμανε πως «η πορεία αυτού του έργου είναι συνυφασμένη με τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές συνθήκες οι οποίες κατέστησαν τα projects αυτού του μεγέθους ιδιαίτερα δύσκολα στην αποπεράτωση τους. Χάρη όμως, στις τολμηρές αποφάσεις της Τράπεζας Κύπρου και των προηγούμενων ιδιοκτητών, φθάσαμε σε μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του όλου έργου, αλλά και σε μια δέσμευση για μεταμόρφωση αυτού, που για χρόνια ήταν ένα άδειο κέλυφος, σε κάτι που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο κόσμημα για την πόλη μας. Σήμερα, 13 μήνες από την επιτυχή αναδιάρθρωση του, στεκόμαστε στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του νησιού. Το σημερινό επίτευγμα έγινε κατορθωτό χάρη στην τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην εξαιρετικά σκληρή δουλειά από χιλιάδες προσοντούχους επαγγελματίες, μαζί με τις επιχειρηματικές γνώσεις των καταστηματαρχών του λιανικού εμπορίου της Κύπρου και άλλων tenants».
Πρόσθεσε πως έχουν επενδυθεί πάνω από €200 εκατομμύρια για το Κέντρο και για τις εργασίες εφοδιασμού και «έχει ολοκληρωθεί αυτό που φαινόταν τόσο δύσκολο, σχεδόν ανέφικτο, πριν από ένα χρόνο. Είμαστε περήφανοι που ανοίγουμε ένα Κέντρο εντελώς πλήρες και έχουμε δημιουργήσει απασχόληση πέραν των 1.200 θέσεων, σε επαγγέλματα πλήρους εργασίας». Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα και τα brands που φιλοξενούνται στο εμπορικό κέντρο, ο κ. Καλοχωρίτης υπογράμμισε ότι «κάτω από την ίδια στέγη έχουμε συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή παρουσία από τις τελευταίες συλλογές ορισμένων εκ των κορυφαίων retail brands του διεθνούς εμπορίου και μια εντυπωσιακή παρουσία από brands τα οποία για πρώτη φορά εμφανίζονται στην Κύπρο. Όπως επίσης και μια πλούσια επιλογή για εστίαση και διασκέδαση. Έπειτα από σχετική μελέτη αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε 3 άξονες στην διαμόρφωση του χώρου μας: ο πρώτος άξονας, χώρος για ψώνια, ο δεύτερος, χώρος για φαγητό και ο τρίτος για ψυχαγωγία. Από κει και πέρα, καλύψαμε όλες τις υποκατηγορίες του κάθε άξονα όπως είναι η μόδα, η υπόδηση, η ομορφιά και η περιποίηση, ο αθλητισμός, τα παιδιά, τα παιγνίδια, εστιατόρια, cafe κ.λπ.».
Στόχος του Nicosia Mall, τόνισε ο κ. Καλοχωρίτης είναι «να αναβαθμίσουμε την εμπειρία του επισκέπτη, να αφυπνίσουμε τις αισθήσεις του, σε ένα χώρο που να ταιριάζει αρμονικά με τον τοπικό χαρακτήρα αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου».Αναφερόμενος στην δική του εμπειρία για την ολοκλήρωση του Nicosia Mall ο κ. Καλοχωρίτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «το ταξίδι των τελευταίων 365 εργάσιμων ημερών ήταν πραγματικά μια πρόκληση. Πραγματικά, δοκιμάσαμε τα όρια της κυπριακής κατασκευαστικής βιομηχανίας, την εργατικότητα του ανθρώπινου δυναμικού και την διαθεσιμότητα υλικών και μηχανημάτων. Μαζί με τους ενοίκους μας έχουμε εργαστεί σε αυτό το χώρο του Nicosia Mall καθημερινά, με μόνη εξαιρέση τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και την 15η Αυγούστου. Η εργάσιμη μέρα άρχιζε στις 6 το πρωί και τελείωνε στις 10 το βράδυ. Ταυτόχρονα, εργάζονταν εδώ σχεδόν 2.000 άτομα. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και αρκετοί εκπατρισμένοι Κύπριοι βρήκαν λόγο για να επιστρέψουν στην Κύπρο».
Who is Who
O Μάριος Καλοχωρίτης είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School και BSc στα χρηματοοικονομικά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας. Έχει εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική, διαχείριση κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, διαχείριση περιουσίας και ως γενικός οικονομικός διευθυντής. Γεωγραφικά έχει καλύψει Βόρεια και Νότια Αμερική, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Έχει εμπειρία σε νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις και αναδιαρθρώσεις.
Το 2013 μετακόμισε στο Ντουμπάι από την Κύπρο, ως επικεφαλής των επενδύσεων μιας οικογένειας βιομηχάνων, μετά από πέντε χρόνια στην Κύπρο όπου ως Διευθύνων Σύμβουλος είχε συστήσει και διεύθυνε τις εργασίες και τη διαχείριση κινδύνων σε εταιρεία Global Macro Hedge Fund. Προηγουμένως είχε διατελέσει Ανώτερος Αντιπρόεδρος ανάπτυξης εργασιών για την Credit Suisse Bank στη Ζυρίχη καθώς και υπεύθυνος για την επιχειρηματική ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία.
Από το 2003 έως το 2006 ήταν Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Amana Group στο Ντουμπάι (μεγάλος όμιλος ανάπτυξης ακινήτων). Πριν το Ντουμπάι έμεινε κάποια χρόνια στη Νέα Υόρκη όπου ήταν συν-ιδρυτής μιας επενδυτικής τράπεζας.
Άρχισε τη σταδιοδρομία του στην Enron στο Χιούστον ως οικονομικός αναλυτής και αργότερα συνεργάτης στο Τμήμα Οικονομικών για επενδύσεις πετρελαίου & αερίου, ενέργειας και άλλων υποδομών σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συνεργάστηκε με τη J.P. Morgan Bank στη Νέα Υόρκη και τη McKinsey & Co στην Αθήνα.