Φ. Κωνσταντινίδης: Το ΓΣΠ σε νέα πορεία 18 χρόνια μετά

Σκέψεις για τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου επιστημονικής υποστήριξης αθλητών γίνονται για το Στάδιο ΓΣΠ. Ενός κέντρου, που θα περιλαμβάνει βελτίωση απόδοσης και αποκατάστασης με υπερσύγχρονα μηχανήματα και πισίνα αποκατάστασης. Αυτό τόνισε ο γενικός διευθυντής του σταδίου Φοίβος Κωνσταντινίδης, ξεδιπλώνοντας τα πλάνα που έγιναν και που πρόκειται να γίνουν.
Για μια νέα πορεία, βασισμένη στην πάγια φιλοσοφία του ΓΣΠ για καλλιέργεια του κλασικού αθλητισμού μίλησε ο κ. Κωνσταντινίδης. Σχεδόν 18 χρόνια μετά τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου ΓΣΠ, θεωρεί ότι η νέα του πορεία βασίζεται στην καλλιέργεια του κλασικού αθλητισμού στην κοινότητα της Λευκωσίας στο πλαίσιο της αρχής του υγιούς πνεύματος σε υγιές σώμα.

Διαβάστε ακόμα: Εστιατόριο που θα περιστρέφεται θα αποκτήσει η Λεμεσός
 
Ο ΓΣΠ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Αυτό βοηθά στην δράση του Συλλόγου, αλλά βλέπουμε ένα γυμναστικό σύλλογο να επενδύει σε εγκαταστάσεις και νέες επιχειρηματικές ιδέες. Αθλητικοί ξενώνες, συνεργασία με τις ακαδημίες της Liverpool, κέντρο αποκατάστασης. Πως προέκυψε αυτή η δράση;
Μπορεί αυτά να φαίνονται ως επιχειρηματική δράση, αλλά ο σκοπός ήταν κύρια άλλος. Για το θέμα των ξενώνων ήταν η συμπλήρωση του αθλητικού κέντρου με τρόπο που να μπορεί να φιλοξενήσει αθλητές υψηλού αθλητισμού παγκόσμιου επιπέδου και να πιστοποιηθεί σαν Προπονητικό Κέντρο Υψηλής Επίδοσης από την IAAF. Κάτι που έχουμε κατά ένα μεγάλο μέρος επιτύχει, αφού ήδη, τα τελευταία χρόνια αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας (Ολυμπιονίκες και παγκοσμιονίκες) προετοιμάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ΓΣΠ. 
 
Για το θέμα των ακαδημιών της Liverpool, από τη στιγμή που ασχολούμαστε με ακαδημίες στίβου και έχουμε άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις εδώ και πολλά χρόνια και όταν τα παιδιά σήμερα ασχολούνται περισσότερο με το ποδόσφαιρο, αποφασίσαμε να προσθέσουμε και ακαδημία ποδοσφαίρου. Διατηρούμε όμως, ως βασική και κύρια ενασχόλησή μας, τις ακαδημίες στίβου και κατ’ επέκταση τον κλασικό αθλητισμό στον οποίο ο ΓΣΠ πρωτοπορεί. 
 
Οι σχέσεις μας με τη Λίβερπουλ, η προϊστορία και το πολύ ψηλό της επίπεδο στο θέμα ακαδημιών, το καλό όνομα του ΓΣΠ και οι άρτιες εγκαταστάσεις οδήγησαν γρήγορα και τα δύο μέρη στην επιθυμία συνεργασίας και το θέμα έκλεισε θετικά. Πέραν των πιο πάνω, ναι, υπάρχει και το οικονομικό κίνητρο, με απαραίτητα έσοδα που μας επιτρέπουν να επενδύουμε στους αθλητές και τις εγκαταστάσεις μας να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στη νεολαία της Λευκωσίας αυτά που αποτελούν τον σκοπό ίδρυσης του ΓΣΠ και να το κάνουμε στο ψηλότερο επίπεδο.
 
Χορηγίες και έσοδα
Τα έσοδα του ΓΣΠ πάνω σε ετήσια βάση είναι τα έσοδα που σας προσφέρουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες που χρησιμοποιούν το στάδιο ΓΣΠ για έδρα τους; 

Όχι μόνο. Τα έσοδα από τους αγώνες είναι ένα σημαντικό κομμάτι των εισοδημάτων μας. Υπάρχουν όμως και άλλα έσοδα που προέρχονται από άλλες δραστηριότητες. Έχουμε κάνει το αθλητικό κέντρο ένα πολυμορφικό χώρο με πολλαπλές μορφές εσόδων. Υπάρχουν επίσης, άλλα έσοδα που δεν προέρχονται απευθείας από τις ομάδες που παίζουν εδώ, αλλά από το γεγονός ότι παίζουν εδώ. Οπότε είναι ασφαλές να πούμε ότι αρκετά άμεσα και έμμεσα έσοδα προέρχονται από τις ομάδες.
 
Πως επιβιώνει ο Σύλλογος όταν εκτός από τη συντήρηση των εγκαταστάσεων εργοδοτεί και μόνιμο προσωπικό; Έχετε χορηγίες από τον ΚΟΑ ή γενικότερα από το κράτος;
Ο Σύλλογος επιβιώνει από τα έσοδα που δημιουργεί και που αναφέραμε πιο πάνω. Η βασική ενασχόληση του Συλλόγου είναι ο κλασικός αθλητισμός και τα περισσότερα μας έσοδα πάνε εκεί. Στους αθλητές μας, τους προπονητές, την επιστημονική υποστήριξη τους, το αθλητικό υλικό και τις εγκαταστάσεις μας. Η ετήσια επιχορήγηση από το κράτος μέσω του ΚΟΑ, αφορά μόνο στον στίβο, αλλά είναι μηδαμινή μπροστά στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Γυμναστικού Συλλόγου. Αντιπροσωπεύει το 3,5% των συνολικών εσόδων του Συλλόγου. Ουδεμία σχέση με τις κρατικές χορηγίες προς το ποδόσφαιρο.
 
Για την ανέγερση του αθλητικού κέντρου, αλλά και τις επεκτάσεις που κάνατε, όπως ο ξενώνας, χρηματοδοτηθήκατε από το κράτος, όπως γίνεται και με άλλα γήπεδα που ανεγέρθηκαν ή θα ανεγερθούν;
Το γήπεδο ποδοσφαίρου που είναι και το κύριο κομμάτι του αθλητικού κέντρου, κτίστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό με χρήματα του ΓΣΠ. Ο ΓΣΠ δεν είχε προχωρήσει στην ανταλλαγή του παλιού ΓΣΠ με το Μακάρειο Στάδιο, όπως έγινε με το ΓΣΖ και το ΓΣΟ. Έτσι, μπόρεσε το 1991 να ανταλλάξει το παλιό ΓΣΠ με κρατική γη και χρήματα ίσα με την εκτιμημένη αξία του παλιού σταδίου και να προχωρήσει στην ανέγερση του γηπέδου εδώ που είναι σήμερα. Βάσει των κριτηρίων που ισχύουν για τα νέα γήπεδα, ο ΓΣΠ επιχορηγήθηκε από τον ΚΟΑ με συγκεκριμένα κονδύλια που αντιστοιχούσαν περίπου στο 20% του συνολικού κόστους, έχοντας όμως και τη γη, αλλά και τα υπόλοιπα χρήματα (το 80% δηλαδή). Για το στάδιο στίβου και τους ξενώνες, ήρθαμε σε συμφωνία με το κράτος και τον ΚΟΑ και παραχωρήσαμε τη γη και την βασική υποδομή των χώρων για να συμπληρωθεί το αθλητικό κέντρο με τα πιο πάνω να ανεγείρονται με χρηματοδότηση κατά 75% περίπου από το κράτος. Σήμερα, όπως βλέπετε, τα πράγματα είναι διαφορετικά με γήπεδα να χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου.

Διαβάστε ακόμα: Που θα κυμαίνονται τα αποχετευτικά τέλη το 2018
 
Επενδύσεις
Παλαιότερα είχατε δηλώσει πως θα επεκταθεί η ανατολική κερκίδα και θα δημιουργηθεί κολυμβητήριο. Μήπως η οικονομική κρίση ακύρωσε τις επενδύσεις;

Δεν έχουν ακυρωθεί, αλλά σίγουρα έχουν μπει στο ράφι για κάποιο χρονικό διάστημα. Για την επέκταση της ανατολικής κερκίδας το 2008, το νερό είχε μπει για καλά στο αυλάκι για ένα έργο των 10.000.000 ευρώ. Χρειαζόμασταν όμως, συμβόλαιο με τις ομάδες για 10 χρόνια για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, κάτι που αρνήθηκαν και το ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια επειδή θα έφτιαχναν δικά τους γήπεδα. Για την πισίνα αποκατάστασης, γίνονται διάφορες σκέψεις για τη δημιουργία, μέσω μιας σημαντικής συνεργασίας, ενός πρότυπου κέντρου επιστημονικής υποστήριξης αθλητών που θα συμπεριλαμβάνει βελτίωση απόδοσης και αποκατάσταση με υπερσύγχρονα μηχανήματα και πισίνα αποκατάστασης.

Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IN Business τεύχος Δεκεμβρίου 2017

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame