Η χειραψία που δεν είδαμε

Δεν αξιωθήκαμε τελικώς να δούμε μια φωτογραφία ή ένα πλάνο που να δείχνει τους υπουργούς οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας να ανταλλάζουν έστω μια χειραψία. Και προφανώς, η παραίτηση-αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν μας επιτρέπει πλέον να ελπίζουμε ότι θα τον δούμε να τείνει το χέρι στον Χάρη Γεωργιάδη, ή το αντίστροφο.

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Βαρουφάκης είναι πλέον μια πεντάμηνη παρένθεση και στη θέση του βρίσκεται ο καλών συστάσεων και πολύ χαμηλών τόνων οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στην παρθενική του εμφάνιση στο κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης (7/7), την επομένη του διορισμού του, είχε την ευκαιρία να τείνει το χέρι στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι δεν αντελήφθη ποιο ήταν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε -αρχικά- αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

 

Δειτε Επισης

Ισχυρές προσωπικότητες του κυπριακού επιχειρείν στο πλευρό του Χαράλαμπου Προύντζου
Η κριτική και η αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Γιάννης Παναγιώτου
Το μέγεθος της Eurobank ιδίοις ομάσσοι-Μια μοναδική εμπειρία
Η ενιαία εποπτική αρχή και η «μονοκόμματη» στάση του Δικηγορικού Συλλόγου
Οι «δηλητηριασμένες» λέξεις του Χρήστου Στυλιανίδη που εξόργισαν τον John Christodoulou
Η φημολογία για Κεραυνό-Κουμή και η... ψήφος εμπιστοσύνης που πήραν από Χριστοδουλίδη
Επιχειρηματικό κέντρο μάι άς
Έπλεξε το εγκώμιο και έστειλε μηνύματα για τον Διοικητή Ηροδότου ο Αγκαστινιώτης
Τι βρέθηκε στο… μενού εξόρμησης Κωνσταντίνου Πετρίδη και Παύλου Ιωάννου στα ορεινά
Η Black Friday που ατόνησε και ο θεσμός που πρέπει να βρει ξανά την χαμένη του αίγλη