Με την ανατολή του 2021 το ΕΤΕΚ ενδυναμώνει τη ψηφιακή του παρουσία

Το 2020 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ίδρυση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ). Τα 30 χρόνια δράσης του Επιμελητηρίου το εδραίωσαν στη συνείδηση της κοινωνίας και της Πολιτείας ως μια ανεξάρτητη φωνή στο τεχνικό και επιστημονικό γίγνεσθαι του τόπου.

Η ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας από το Επιμελητήριο προκύπτει από την ίδια του τη φύση, ως ο κατεξοχήν επιστημονικός φορέας της χώρας, με μέλη που καλύπτουν όλο το φάσμα της μηχανικής επιστήμης, αλλά και ενόψει των διαχρονικά πεπερασμένων πόρων του Επιμελητηρίου σε αντιδιαστολή με τη συνεχή ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει προς τα μέλη του και τους πολίτες.

Η διαρκής αύξηση των απαιτήσεων καθιστά αδήριτη την ανάγκη αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής, έχοντας υπόψη και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως εμβληματικά επιτεύγματα στον τομέα της πληροφορικής έπονται της ίδρυσης του ΕΤΕΚ (ο Tim Berners Lee κατέθεσε την πρόταση του για τον παγκόσμιο ιστό το 1989, η Google ιδρύθηκε το 1998 ενώ το Facebook το 2004).

Σήμερα, και ενώ είμαστε στα πρώτα βήματα της τέταρτης δεκαετίας μας, συνεχίζουμε σταθερά τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό θέτοντας ωστόσο ένα υψηλό στόχο: Όλες οι υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει το ΕΤΕΚ να διατίθενται σύντομα διαδικτυακά.

Αξιολογώντας την επίδοση μας έναντι αυτού του στόχου δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι.

Το Δεκέμβριο του 2020 το ΕΤΕΚ έχει καθελκύσει τη νέα του ιστοσελίδα η οποία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στο σκοπό αυτό. H νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται από σύγχρονο σχεδιασμό και ευκολία στη χρήση. Η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες για την ιστορία, τις δομές και αρμοδιότητες του ΕΤΕΚ και είναι σημείο αναφοράς για τις παρεμβάσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει το Επιμελητήριο και το δίκτυο συνεργατών του. επίσης, παρέχει πλούσια καθοδήγηση για τις διαδικασίες και κριτήρια εγγραφής φυσικών και νομικών προσώπων στο ΕΤΕΚ.

Στόχος μας είναι όπως η σελίδα καταστεί ο βασικότερος δίαυλος επικοινωνίας του ΕΤΕΚ με τα μέλη του αλλά και την κοινωνία γενικότερα, και σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτησή τους.

Στην ιστοσελίδα συγκεντρώνονται με τρόπο εύχρηστο και λειτουργικό όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που το Επιμελητήριο προσφέρει προς το κοινό και τα μέλη του. Οι κυριότερες υπηρεσίες αφορούν:

  • Κατάστημα μέσω του οποίου προσφέρεται η ευχέρεια αγοράς έγγραφων βεβαιώσεων και εξουσιοδοτήσεων εντολέα σε ηλεκτρονική μορφή για φυσικά πρόσωπα αλλά και για εταιρείες μελετών εγγεγραμμένες στο ΕΤΕΚ, επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας των μελών και εγγραφής στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο (Newsletter) ΕΤΕΚ.
  • Ευχέρεια για υποβολή αίτησης εγγραφής φυσικών προσώπων και εταιρειών μελετών καθώς και ανανέωσης εγγραφής εταιρειών μελετών.
  • Πληρωμές για όλες τις υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει το ΕΤΕΚ
  • Υποβολή δήλωσης συμμετοχής και καταβολής τέλους συμμετοχής σε σεμινάρια
  • Εξόφληση τιμολογίων για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΤΕΚ.

Στόχος, όπως το ΕΤΕΚ καταστεί παράδειγμα προς μίμηση στη μηχανογράφηση και γενικότερα στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρει προς τα μέλη του και την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του το Επιμελητήριο έχει κάνει, επίσης, άλματα στην εσωτερική του οργάνωση. Η προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνολογίας στις καθημερινές εργασίες του ΕΤΕΚ είναι συνεχής, μέσω της αναβάθμισης και διασύνδεσης των πληροφοριακών του συστημάτων και της αξιοποίησης της τεχνολογίας για βελτίωση της λειτουργίας της υπηρεσίας και των αιρετών του σωμάτων. Σκοπός μας, μέσω και της χρήσης μεταξύ άλλων και συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, είναι όπως ο οργανισμός καταστεί σύντομα περιβάλλον χωρίς χαρτί (paperless).

Παράλληλα, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας του Επιμελητηρίου με το κοινό, το ΕΤΕΚ διατηρεί σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, Youtube και LinkedIn ενώ όσα μέλη και πολίτες το επιθυμούν λαμβάνουν σε τακτική βάση ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, με ειδήσεις που αφορούν εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και άλλες δράσεις του Επιμελητηρίου.

Το Επιμελητήριο ευελπιστεί μέσω των πιο πάνω να αποτελεί στην πράξη, και όχι μόνο στα λόγια, παράδειγμα προς μίμηση όσων απαιτεί από το κράτος και άλλους Οργανισμούς του τόπου.

Στα αμέσως επόμενα σχέδιά μας περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες μελετών και γενικότερα η περαιτέρω αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος ΕΤΕΚ με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ΕΤΕΚ θα συνεχίσει να εντείνει την προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει, αξιοποιώντας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των μελών του και του πολίτη. Αυτή παραμένει η δέσμευσή μας.


Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως
Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός,
Μηχανικός Πληροφορικής
Διευθυντής ΕΤΕΚ

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη