Headquartering: Η δικαίωση του Invest Cyprus

Η θέση του InBusinessNews
 
O Invest Cyprus (Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων) από το 2018 έχει θέσει ως βασικό στόχο της στρατηγικής του, το Headquartering: Την προσέλκυση δηλαδή διεθνών εταιρειών για να δημιουργήσουν βάση στην Κύπρο, να έχουν γραφεία, να φέρουν και να εργαζόμενους από το εξωτερικό και να εργοδοτήσουν Κύπριους.
 
Το shipping cluster της Λεμεσού είναι ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα headquartering, όπου μέσα από στοχευμένα κίνητρα η Κύπρος έχει καταφέρει να προσελκύσει κολοσσούς της διεθνούς ναυτιλίας, και έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.
 
Τα πλεονεκτήματα του headquartering για μια οικονομία είναι προφανή. Νέες θέσεις εργασίας, συνήθως με υψηλές αμοιβές, ξένοι εργαζόμενοι λευκού κολάρου μένουν στην χώρα μας, στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ψωνίζουν από τις υπεραγορές κλπ. Οι εταιρείες αυτές θα χρησιμοποιούν νομικές, λογιστικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες προς όφελος του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών. Η προστιθέμενη αξία στην οικονομία είναι μεγάλη, αλλά κυρίως βιώσιμη και αειφόρος.
 
Η Κύπρος κατάφερε τα τελευταία 30 χρόνια να έχει τεράστια ανάπτυξη της οικονομίας της κυρίως λόγω συγκυριών που δημιουργούσαν ευκαιρίες στον κλάδο των υπηρεσιών: η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησε το “offshore business” όπως έγινε γνωστό, η παγκόσμια αύξηση των High Net Worth Individuals δημιούργησε το λεγόμενο “private client services”, εργαλείο των οποίων είναι και η απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου. Όλα αυτά όμως είναι ευκαιριακά και με την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων μη βιώσιμα.
 
Το βίντεο του Al Jazeera και το τέλος της εποχής της μίζας
Το πρόσφατο βίντεο του Al Jazeera μας έχει εκθέσει διεθνώς και θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Όμως, ταυτόχρονα ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, κυρίως στον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης γης. Πρόβλεψη και ευχή μας είναι ότι θα βάλει την ταφόπλακα σε πρακτικές των περασμένων δεκαετιών οι οποίες λάβωσαν την εικόνα της χώρας και δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να επανέλθουν, κάτι που δυστυχώς φαίνεται πως δεν αποφεύχθηκε. Θα πρέπει να σταματήσει το business των μιζαδόρων και μεσαζόντων, οι οποίοι κάποτε πουλούσαν υπεράκτιες εταιρείες, μετά έδιναν φορολογικές συμβουλές και έκαναν “tax structuring”, μετά προσέφεραν “corporate services” αμφιβόλου ποιότητας, και, βεβαίως πρόσφατα προσέφεραν «υπηρεσίες» απόκτησης διαβατηρίου. Μιζαδόροι, ανεκπαίδευτοι στα φορολογικά, προσέφεραν φορολογικές υπηρεσίες, άσχετοι με τα νομικά προσέφεραν νομικές υπηρεσίες, και άσχετοι με την ανάπτυξη γης πουλούσαν πολυτελείς κατοικίες και διαβατήρια. 
 
Ως ΙΜΗ και IN Business δεν είμαστε εναντίον του επενδυτικού προγράμματος. Πιστεύουμε μάλιστα ότι θα πρέπει να επανέλθει σύντομα. Το πρόγραμμα όμως και η παραχώρηση διαβατηρίου, θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο το οποίο να προσφέρεται από σοβαρούς επαγγελματίες σε εταιρικά στελέχη και high net worth individuals στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγραμματισμού. Και να συνοδεύεται και με απόκτηση κατοικίας. Όλα αυτά συνηγορούν στη δημιουργία υγειών δομών headquartering.     
 
Από το 2018 ο Invest Cyprus προωθεί το Headquartering
Το 2018 ο Invest Cyprus, ορθά κατά την άποψη μας, έβαλε το Headquartering στην κεντρική σκηνή των προσπαθειών του. Έκανε, και συνεχίζει να κάνει συνέδρια στην Κύπρο και εξωτερικό, έλαβε μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, forums, συναντήσεις όλα με ένα στόχο: την προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό για να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Να έρθουν «πραγματικές» εταιρείες και να φέρουν «πραγματικούς» εργαζόμενους από το εξωτερικό να εργαστούν. Να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κύπρο. Ιδιαίτερη η προσπάθεια του Invest Cyprus στην προσέλκυση εταιρειών από τον τομέα της τεχνολογίας.
 
H δουλειά του Invest Cyprus είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Είναι το “promotion agency” της Κύπρου σ’ αυτήν την προσπάθεια. Επενδύσεις γίνονται με άμεσο τρόπο αλλά και με έμμεσο τρόπο. Το Headquartering είναι ο έμμεσος, αλλά βιώσιμος, τρόπος να έρθουν ξένες εταιρείες, να μεγαλώσει ο πληθυσμός της Κύπρου και παράλληλα και η οικονομία μας.   
 
Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού προσέλκυσης επενδύσεων
Το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια του Invest Cyprus. Όχι απλώς με λόγια αλλά με προϋπολογισμό. Δεν νοείται το κράτος να δίνει για την προώθηση της προσέλκυσης τουριστών δεκάδες εκατομμύρια ετησίως ενώ στον Invest Cyprus δίνει μόνο δύο εκατομμύρια! (εκ των οποίο το ένα είναι για τα λειτουργικά έξοδα). Τι θαύμα αναμένουμε να κάνει με ένα τόσο μικρό προϋπολογισμό; Το ετήσιο budget του οργανισμού θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να αυξηθεί σημαντικά, ώστε να ενισχύσει τις δομές του, να αποκτήσει τεχνογνωσία, να μπορέσει να προβάλει την Κύπρο στο εξωτερικό, και να διορθώσει την, πληγωμένη, εικόνα της χώρας μας.         

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη