Κομβικός ο ρόλος του IoT για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Πέτρος Καλλένος  15/09/2020 15:15
Κομβικός ο ρόλος του IoT για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Κομβικός ο ρόλος του IoT για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Πέτρος Καλλένος  15/09/2020 15:15
Σήμερα παράγουμε και αποθηκεύουμε δεδομένα σχεδόν για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Το έξυπνο τηλέφωνό μας διατηρεί στη μνήμη του, μεταξύ άλλων, τις «διαδρομές» που κάνουμε στο διαδίκτυο, τις αγορές στις οποίες προβαίνουμε και στοιχεία για την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ενώ το έξυπνο ρολόι μας καταγράφει διαρκώς τα βήματα και τους χτύπους της καρδιάς μας.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), το οποίο αποτελεί απαραίτητο «συστατικό» για τη λειτουργία των έξυπνων συσκευών, μας επιτρέπει να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τις διάφορες συσκευές/ gadgets που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αποθηκεύοντας χρήσιμα δεδομένα και διευκολύνοντας ως εκ τούτου τον τρόπο που ζούμε αλλά και εργαζόμαστε.

Η εφαρμογή του IoT σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο, επιτρέπει την καλύτερη απόδοση του εργατικού δυναμικού και αυξάνει την παραγωγικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του IoT στο εμπόριο αποτελεί η υπηρεσία Cooler Control, η οποία επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ελέγχει τη λειτουργία των ψυγείων της ή τη θερμοκρασία σε διάφορους χώρους της, καθώς και να ενημερώνεται αμέσως και από απόσταση για τυχόν βλάβες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την ασφάλεια των εμπορευμάτων της, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων της και αυξάνει τις πωλήσεις της. Πλέον, ένας ιδιοκτήτης υπεραγοράς ή αρτοποιείου, ζαχαροπλαστείου κ.ο.κ. μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τη θερμοκρασία των ψυγείων που διαθέτει ή να ενημερώνεται για τυχόν βλάβη καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα προϊόντα του θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση.

Ένα ακόμη παράδειγμα εφαρμογής του IoT αφορά τον έλεγχο του στόλου αυτοκινήτων. Η αναδυόμενη αυτή υπηρεσία επιτρέπει σε μία εταιρεία να διαχειρίζεται τα οχήματά της με ευελιξία, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μειωμένα κόστη, αφού πλέον μπορεί να γνωρίζει οποιαδήποτε στιγμή ποια είναι η τοποθεσία των οχημάτων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παραλαβές ή οι παραδόσεις τους. Η παρακολούθηση του οχήματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρείας, ενώ η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του οδηγού ενθαρρύνει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη οδήγηση.

Εν συντομία, οι συσκευές που λειτουργούν με βάση το IoT παρακολουθούν και καταγράφουν πολύτιμα δεδομένα για το τι πραγματικά συμβαίνει εντός ενός Οργανισμού, δίνουν νέες πληροφορίες σχετικά με μοτίβα χρήσης ή συμπεριφοράς, ενισχύουν την αποδοτικότητα και επιτρέπουν στις εταιρείες να λαμβάνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στρατηγικές αποφάσεις.

Αν και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εφαρμογή του IoT στις διαδικασίες τους, ως προληπτικό μέτρο για διατήρηση της ρευστότητάς τους, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Δεδομένων (International Data Corporation -IDC) το ΙοΤ αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη. Όπως ανέδειξε ο IDC, από το 2021 έως και το 2024, η αγορά θα «τρέχει» με διψήφιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης, συγκεκριμένα της τάξης του 11,3%, χάρη και στις εξελιγμένες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Διανύουμε μία εποχή όπου ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή του ΙοΤ στις διαδικασίες τους μπορεί να ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες και εμπειρίες, που θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Ειδικότερα, προηγούμενη μελέτη που διεξήγαγαν οι SAS, Intel και Deloitte, με την τεχνογνωσία του IDC, έδειξε ότι το 79% των υψηλόβαθμων στελεχών συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για υλοποίηση πρότζεκτ που σχετίζονται με το ΙοΤ, ενώ το 92% αυτών των στελεχών υπέδειξε ότι η αξία του IoT σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη υπερβαίνει τις προσδοκίες τους. Επιπλέον, το 68% των εταιρειών βασίζεται σε ΙοΤ δεδομένα για τη λήψη καθημερινών επιχειρησιακών αποφάσεων.

Το IoT βρίσκεται αναμφίβολα στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και εξελίσσεται σε αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής, βρίσκοντας εφαρμογή ακόμη κι εκεί όπου μοιάζει απίθανο.

* Σύμβουλος Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας