Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

Παρακολουθούμε όλοι με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και τα γεγονότα σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και διερωτώμαι εάν είναι ξένος “δάκτυλος” που τα υποκινεί όλα αυτά ή εάν τελικά εμείς οι ίδιοι “βγάζουμε τα μάτια μας” αυτοπυροβολώντας τα ίδια τα συμφέροντα και την αξιοπιστία της χώρας μας. Δυστυχώς, για κάθε λάθος που γίνεται σε αυτή τη χώρα φταίνε οι ξένοι, αγνοώντας τη δική μας ευθύνη, τα δικά μας λάθη και τις δικές μας αδυναμίες.
 
Είδαμε στο παρελθόν, βλέπουμε  και σήμερα, να ξεπερνούμε το μέτρο και να σκοτώνουμε ότι είναι καλό και ευνοϊκό για τη χώρα μας και την ευημερία των συμπολιτών μας. Είδαμε το χρηματιστήριο να καταρρέει, τις Τράπεζες να χρεωκοπούν, το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογράφησης να διαβάλλεται και τη χώρα μας να χάνει την αξιοπιστίας της διεθνώς.
 
Δυστυχώς αφήσαμε τους διάφορους καιροσκόπους και αυτούς που θέλουν να πλουτίσουν “μέσα σε μία νύχτα”, να καταστρέφουν  τους κόπους και τις προσπάθειες που καταβάλαμε  όλα αυτά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενισχύσουμε την οικονομία της χώρας μας.  Για άλλη μία φορά τους αφήσαμε να καταστρέψουν την αξιοπιστία της χώρας μας και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν σοβαροί άνθρωποι που επένδυσαν εκατομμύρια στο νησί μας.
 
Να υπενθυμίσω πως το 2013, όταν χάθηκε ξανά η αξιοπιστία του κράτους μας και κατέρρευσε το χρηματοοικονομικό μας σύστημα,  Κύπριοι και ξένοι, που εμπιστεύτηκαν τις Κυπριακές τράπεζες, έχασαν δεκάδες εκατομμύρια από τις αποταμιεύσεις τους.  
 
Βλέπουμε σήμερα, ξένους και σοβαρούς επενδυτές, που επένδυσαν  εκατομμύρια μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, και όχι μόνο, να εκτίθενται  σε λίστες  δημοσίευσης των ονομάτων τους.  Βλέπουμε δημόσια λίστες που περιλαμβάνουν ανθρώπους στους οποίους δόθηκε η Κυπριακή Υπηκοότητα  και αυτό γιατί κάποιοι αποφάσισαν να διαρρεύσουν ονόματα για τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να διαβάλλεται ξανά η χώρα μας και να χάνεται ξανά η αξιοπιστία της.
 
Ας αναλάβουμε λοιπόν, όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και ας απομονώσουμε αυτούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας διαβάλουν διεθνώς.  Ας αναλογιστούμε την ευθύνη που έχει ο καθένας μας  προς τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας αυτού του κράτους.
 
Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν αφορά αποκλειστικά την αγορά ακινήτων, κάτι που πολλοί αντιλαμβάνονται λανθασμένα. Το πρόγραμμα δεν αποκλείει κανένα κλάδο της οικονομίας και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο.  Οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις, πως το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας και μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
Ας αναλογιστούν τα πολιτικά κόμματα πως το πρόγραμμα αυτό έσωσε την Κυπριακή οικονομία στις δύσκολες ώρες, έσωσε την βιωσιμότητα των Κυπριακών Τραπεζών,  έσωσε την ποιότητα ζωής  πολλών συμπολιτών μας, βγάζοντας τους από τους καταλόγους ανεργίας και τις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων. Το πρόγραμμα αυτό δε χωρεί πολιτικές αντιπαραθέσεις,  πολιτικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.
 
Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους οι διάφοροι εμπλεκόμενοι και πάροχοι υπηρεσιών και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, γι’ αυτά που βιώνουμε σήμερα. Γιατί είναι αυτοί που ευθύνονται για τα πλαστά έγγραφα και τις ψευδείς δηλώσεις που έχουν κατατεθεί  στις Αρχές της Δημοκρατίας. Διερωτώμαι, που πήγε ο κώδικας συμπεριφοράς που είχαν υπογράψει τον Μάιο του 2019, με τον οποίο είχαν αναλάβει την υποχρέωση για την “καταγραφή και επαλήθευση πληροφοριών”, την “εξακρίβωση της προέλευσης και της νομιμότητας των επενδυτικών κεφαλαίων των πελατών τους”, την “προσκόμιση έκθεσης αποτελεσμάτων δέουσας επιμέλειας” (due diligence report).  Που είναι τελικά η ευθύνη αυτών των οίκων και εταιρειών;
 
Βλέπουμε, κάθε λίγα χρόνια, να σκοτώνουμε οι ίδιοι  το ευεργετικό για τον τόπο μας και να επιτρέπουμε εμείς οι ίδιοι την παρανομία.  Αφήνουμε ανεύθυνους να εκμεταλλεύονται κάθε καλό που δημιουργείται με κόπους και με όραμα. Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είναι από τα λίγα που απέμειναν για να κρατήσει την οικονομία της χώρας μας.
 
Δυστυχώς, οι ξένοι εκμεταλλεύονται τα δικά μας λάθη και παραλείψεις και κανείς δεν το αντιλαμβάνεται.  Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε τις δικές μας ευθύνες, τις ευθύνες αυτών που με τις πράξεις τους και τις ενέργειες τους, τις ψευδείς τους δηλώσεις και τα πλαστά έγγραφα που παρέθεσαν στις Αρχές, αυτούς που διαρρέουν απόρρητα έγγραφα και πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας, και αυτούς που για δικά τους πολιτικά συμφέροντα εκθέτουν την  χώρα διεθνώς.
 
Είναι λυπηρό γιατί, αξιόλογοι και ευπρεπείς άνθρωποι, οι οποίοι μας έχουν εμπιστευτεί, επένδυσαν στη χώρα μας και απέκτησαν πολιτογράφηση μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, έχουν εκτεθεί βλέποντας το όνομά τους να φιγουράρει σε διάφορα διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες.
 
Πως είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη χώρα μας και να την αναδεικνύουμε ως αξιόπιστη όταν για δεύτερη φορά οι ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν πως η χώρα μας τους προδίδει και τους εκθέτει διεθνώς?
 
Προσωπικά πιστεύω, πως η ευθύνη δεν είναι της κυβέρνησης που εδώ και χρόνια προσπαθεί για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, η ευθύνη ανήκει σε αυτούς  που καταχρώνται και εκμεταλλεύονται  τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η Κυβέρνηση, έχοντας κατά νου να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα. Την ευθύνη φέρουν επίσης διάφοροι πολιτικοί, που για τα δικά τους μικροπολιτικά συμφέροντα, διαβάλλουν τη χώρα και πλήττουν την αξιοπιστία της, νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα πλήξουν το κύρος της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Εάν είναι ένα πράγμα που πραγματικά πλήττουν, είναι την ίδια τη χώρα μας, τους πολίτες της, την αξιοπιστία και την πρόοδο της.
 
Η ατιμωρησία θα πρέπει να  σταματήσει και η Κυβέρνηση να αρχίσει να τιμωρεί αυτούς που καταστρέφουν όσα κάποιοι εργάζονται μέρα και νύκτα να κτίσουν, με όφελος πρώτα και κύρια, την πρόοδο και την ευημερία αυτού του τόπου.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη