Από την επανεκκίνηση στην ανάκαμψη: Η σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων

Η Κύπρος πέρασε με άριστα τις εξετάσεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις εγκαίρως. Την ίδια στιγμή προώθησε τα απαραίτητα μέτρα στον σωστό χρόνο προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικονομίας.
 
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η κοινωνία δίνει στην κυβέρνηση υψηλό βαθμό για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ ανάλογη εικόνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς έχουν και οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της ενδοσκόπησης που έγινε μεταξύ ξένων επενδυτών, στο πλαίσιο του online briefing που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη. Ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων επενδυτών είναι προφανώς μείζονος σημασίας.
 
Μετά τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, εισερχόμαστε πλέον στη δεύτερη φάση, αυτήν της επανεκκίνησης, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Αυτή η φάση θα έχει διάρκεια και απαιτείται υπευθυνότητα από όλους, ενώ θα χρειαστεί να προωθηθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις, για να καταφέρουμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της σταδιακής ανάκαμψης.
 
Μπορεί να βιώνουμε μία κρίση με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο, η εμπειρία που αποκομίσαμε από την κρίση του 2013 μας διδάσκει ότι στις ξένες επενδύσεις βρίσκεται το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι λοιπόν σαφές ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα στηριχθεί στις εγχώριες δυνάμεις, όμως η ανάκαμψη θα έρθει και αυτήν τη φορά μέσα από την εξωτερική ζήτηση. Σε αυτή τη διαδικασία θα έχει και πάλι ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει ο Invest Cyprus, ως η αρμόδια κρατική εταιρεία:
 

για την προβολή και ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως αξιόπιστου και ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ανταγωνιστικού διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου,

για την παροχή στήριξης στους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

για την υποστήριξη της κυβέρνησης με εισηγήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των ξένων επενδύσεων.

 
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Invest Cyprus επικεντρώθηκε στην παροχή υποστήριξης και κάθε είδους βοήθειας σε ξένους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο βαθμός ικανοποίησης τους από τη χώρα που τους φιλοξενεί ενδεχομένως να κρίνει την παραμονή τους στη χώρα μας ή ακόμη και μελλοντικές τους αποφάσεις για επέκταση δραστηριοτήτων ή νέες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, φέρνοντας επιπλέον έσοδα στο κράτος. Είναι για αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης που καταγράφεται μεταξύ ξένων επενδυτών για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης.
 
Μπαίνοντας πλέον στο στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας, καλούμαστε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις. Καλούμαστε να εστιάσουμε στη θετική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παράλληλα, η περίοδος προσφέρεται για να επεξεργαστούμε εισηγήσεις και να λάβουμε αποφάσεις, για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις ξένες επενδύσεις και για την προώθηση νομοσχεδίων που εκκρεμούν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Invest Cyprus έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Παράλληλα, ο Οργανισμός μας θα χρειαστεί να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα μέσα για να δώσει με αξιώσεις τη μάχη της θετικής προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό. Ήδη, ο Invest Cyprus προχώρησε στην πλήρη αναδιαμόρφωση του επικοινωνιακού του πλάνου διοργανώνοντας webinars και αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εντατικοποιώντας την παρουσία μας  σε αυτά, καθώς και στο διεθνή Τύπο με αρθρογραφία σε τακτική βάση για τη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τη χώρα μας.
 
Κοινός στόχος όλων είναι η οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ευημερίας στον τόπο μας. Είναι πρόδηλο ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη περνά και πάλι μέσα από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας και την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Ως Οργανισμός είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
*Γενικός Διευθυντής Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus)
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη