Επενδύοντας στην Υγεία επενδύουμε στην Ανάπτυξη

Η πατρίδα μας αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα εξάπλωσης του ιού όσο αφορά την υγειονομική πλευρά της κρίσης.

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά μας νοσηλευτήρια ανταποκρίθηκαν στην περίθαλψη των πρώτων νοσούντων κυρίως χάρη στις προσπάθειες ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Καταφέραμε, παίρνοντας έγκαιρα αυστηρά μέτρα, να μην έχουμε συγχρόνως μεγάλο αριθμό ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αυτό κράτησε την θνησιμότητα σε χαμηλά επίπεδα. Από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Η επιτυχία της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της Πανδημίας μας δίνει χρόνο να βελτιώσουμε και να προετοιμάσουμε τα κρατικά μας νοσηλευτήρια για να να αντιμετωπίσουν μελλοντική τυχόν έξαρση του ιού, κάτι που φυσικά ευχόμαστε να μην συμβεί.

Η παράδοση της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας αλλά και η παράδοση του νέου Κτηρίου του Νοσοκομείου Λάρνακας προσθέτουν στα Κρατικά μας Νοσηλευτήρια σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, στο κομμάτι των υποδομών.

Όσο αφορά στην στελέχωση των νοσηλευτηρίων θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα κενά που ανέδειξε η κρίση.

Θα πρέπει να δωθούν σοβαρά κίνητρα τα οποία θα πρέπει να διασυνδεθούν με δείκτες απόδοσης για να επιτευχθεί η σωστή και ποιοτική στελέχωση των νοσηλευτηρίων μας. Τα κίνητρα θα πρέπει να αφορούν και το υπάρχων προσωπικό το οποίο απέδειξε τον επαγγελματισμό και την υψηλή ποιότητα κατάρτισης τους. Εκτός από τα “ευχαριστώ” την ώρα της κρίσης θα πρέπει να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό τους.

Αυτή η κρίση μας δίδαξε πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αποτελούν την ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία κτίζεται ένα Σύστημα Υγείας το οποίο εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο εφαρμόζεται. Δηλαδή να παρέχει ποιοτική και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που ανέδειξε η κρίση και αφορά τον τομέα της Δημόσιας Υγείας είναι το πως θα πρέπει να λειτουργούν τα Νοσηλευτήρια μας πλήρως, παράλληλα με την εξέλιξη της Πανδημίας.

Το γεγονός πως τμήματα ή ολόκληρα Νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους αυτός δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα κυρίως στους χρόνιους ασθενείς.

Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά αυτή την παράμετρο.

Όσο αφορά στα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από αυτή την κρίση και αφορούν την διοικητική δομή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω. Όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα Υγείας γνωρίζουμε αρκετά. Είμαι βέβαιος πως ο Υπουργός Υγείας ,όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα λάβει σοβαρές και γενναίες αποφάσεις.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε πως η τεράστια αυτή γνώση και εμπειρία που μαζεύτηκε από όλες τις χώρες στην αντιμετώπιση της Πανδημίας θα φθάσει και στην πατρίδα μας. Γνώση που αφορά τόσο την αντιμετώπιση του ιού αλλά και γνώση που θα βελτιώνει τις αδυναμίες των Συστημάτων Υγείας.

Η εφαρμογή της εισήγησης που κατέθεσαν ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Sheba, έτσι ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ, ως τα νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 σε Κύπρο και Ισραήλ, συνεργαστούν για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τα περιστατικά κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία και τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται έχει τεράστια σημασία.

Σημαντική επίσης είναι η σύνδεση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με την αντίστοιχη του Ιατρικού Κέντρου Sheba για την ανταλλαγή πρωτοκόλλων θεραπείας και εμπειριών για την καλύτερη υποστήριξη των ασθενών.

Θα πρέπει να παρθούν ανάλογες πρωτοβουλίες για διασύνδεση των Νοσοκομείων μας αλλά και των Πανεπιστημίων μας με άλλα Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Να επενδύσουμε λοιπόν στον Τομέα της Υγείας και στα Κρατικά μας Νοσηλευτήρια. Επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στην Ανάπτυξη γιατί μόνο υγιείς ανθρώποι μπορούν να ανορθώσουν Οικονομίες.

Αν μέσα από την επαναξιολόγηση των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους διαφανεί ότι υπάρχει αδυναμία στήριξης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων μας να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει ο ESM (European Stability Mechanism) βάση της απόφασης του τελευταίου Eurogroup.

Τα δάνεια που θα προσφερθούν από τον ESΜ θα είναι χωρίς όρους, εφόσον προορίζονται για υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό και θα έχουν ωρίμανση 10 ετών.  Το ύψος τους μπορεί να φτάνει έως και το 2% του ΑΕΠ της χώρας που ζητά το δάνειο και το επιτόκιο τους θα είναι οριακά πιο πάνω από το 0%.

Τα αιτήματα για χρηματοδότηση από το ταμείο του ESM που ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ, μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η θωράκιση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων μας και ευρύτερα του τομέα της υγείας διασφαλίζει την γρηγορότερη επάνοδο στην ανάπτυξη.

Χώρες που έλαβαν έγκαιρα μέτρα, διαφύλαξαν τα Συστήματα Υγείας τους και προστάτευσαν τους ανθρώπους τους ανοίγουν γρηγορότερα τις οικονομίες τους και θα βγουν συντομότερα από την κρίση.

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη