Καταλύτης για την ανάπτυξη οι ξένες επενδύσεις

  06/12/2019 16:30
Καταλύτης για την ανάπτυξη οι ξένες επενδύσεις

Καταλύτης για την ανάπτυξη οι ξένες επενδύσεις

  06/12/2019 16:30
Οι ευοίωνες ενδείξεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δικαιολογημένα δημιουργούν αισθήματα ικανοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας προ εξαετίας. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επέλθει ο εφησυχασμός. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας επιβάλλεται να παραμείνει στις προτεραιότητες μας, ώστε να κτίσουμε συνθήκες μακροχρόνιας οικονομικής ευημερίας στον τόπο μας.

RELATED ARTICLES


 
Ως Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να παρεμβαίνουμε με στόχο να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα κίνητρα που προσφέρει η χώρα μας για επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ακόμα πιο φιλικού για επενδύσεις. Ο Invest Cyprus εργάστηκε ακούραστα κατά τη διάρκεια και της φετινής χρονιάς, αναπτύσσοντας πλούσια διεθνή δράση στο πλαίσιο της αποστολής του για προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ως ενός αξιόπιστου και ανταγωνιστικού περιφερειακού κέντρου.
 
Επικεντρώσαμε την προσπάθειά μας στη διερεύνηση νέων μεγάλων αγορών, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και το Καζακστάν, εντείνοντας παράλληλα τη δράση μας στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα. Διοργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στο εξωτερικό, για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ως επιχειρηματικό κέντρο, πραγματοποιήσαμε πολυάριθμες στοχευμένες επαφές με ξένες επιχειρήσεις με στόχο να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, ενώ συμμετείχαμε σε πλειάδα διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων. Πρόσθετα, ενώσαμε δυνάμεις με τη Βουλή και τη κυβέρνηση, ενώ συνεχίσαμε να λειτουργούμε υποστηρικτικά προς υφιστάμενους και δυνητικούς ξένους επενδυτές.
 
Ο Invest Cyprus, πέρα από τη στήριξη που παρείχε στους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ανάπτυξη γης και η ναυτιλία, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιαίτερα ελπιδοφόρου τομέα των επενδυτικών ταμείων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων τομέων, όπως η οπτικοακουστική βιομηχανία. Παράλληλα, ο Οργανισμός ανέπτυξε μια σειρά από δράσεις με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως ιδανικής έδρας για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Τεχνολογίας.
 
Υλοποιώντας την αποστολή που του ανατέθηκε για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και επενδύσεων για την υλοποίηση των υποδομών που θα υποστηρίξουν την οπτικοακουστική βιομηχανία, ο Invest Cyprus συμμετείχε σε θεματικές διεθνείς διοργανώσεις, ενώ πραγματοποίησε στοχευμένες επαφές ακόμη και στο Χόλυγουντ παρουσιάζοντας το Σχέδιο Κινήτρων και όλα όσα έχει να προσφέρει η χώρα μας ως ένα φυσικό στούντιο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι καταγράψαμε έντονο ενδιαφέρον από μεγάλα διεθνή στούντιο για την παραγωγή ταινιών στη χώρα μας. Ήδη, δύο μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές έχουν γυριστεί στο νησί μας και όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια.
 
Παράλληλα ο Invest Cyprus συνέχισε να πρωταγωνιστεί στη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων, πραγματοποιώντας μια σειρά από προωθητικές ενέργειες διεθνώς αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η χώρα μας στα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές τους.
 
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο Οργανισμός και στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων με στόχο την επίτευξη των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Μάλιστα πλέον στον Invest Cyprus λειτουργεί η εξειδικευμένη Μονάδα «TourInvest Cyprus», ως πρώτο σημείο επικοινωνίας για ξένους επενδυτές, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες One-Stop Shop.
 
Μεγάλο μέρος των δράσεων του Invest Cyprus κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς αφορούσε και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί για τη χώρα μας η συενχιζόμενη αβεβαιότητα λόγω Brexit. Προς αυτήν την κατεύθυνση εντοπίσαμε και πραγματοποιήσαμε στοχευμένες επαφές με ξένες εταιρείες, για την ανάδειξη της Κύπρου ως ιδανικής επιλογής για την ίδρυση βάσης για τις επιχειρήσεις τους ή για να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους. Η προσπάθεια αυτή ήδη αποδίδει καρπούς, με μεγάλες εταιρείες είτε να έχουν επιλέξει ως βάση τους στην Κύπρο, είτε να διερευνούν ήδη την πιθανότητα ίδρυσης έδρας.
 
Ως ο αρμόδιος Οργανισμός για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την εκπλήρωση της αποστολής μας, συμβάλλοντας παράλληλα κατά τρόπο εποικοδομητικό στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Η οικοδόμηση μακροχρόνιας οικονομικής ευημερίας πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως εθνικός στόχος.
 
*Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας