Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Γεωργία

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο χάνονται ή σπαταλούνται, και ο αριθμός αυτός δεν προκαλεί έκπληξη. Βλέπουμε σκουπίδια κάθε φορά που βγαίνουμε για φαγητό ή κάνουμε εβδομαδιαίο καθαρισμό. Εκτός από τα απόβλητα, ωστόσο, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε. Ακριβώς όπως η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκτοξεύεται, η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα, ειρωνικά, αναμένεται να αυξηθεί!

Με τον πληθυσμό να αυξάνεται, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη λιγότερη διαθέσιμη γη για καλλιέργεια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια έλλειψη τροφίμων με επιδημικές διαστάσεις... Πώς θα καταφέρουμε να τροφοδοτήσουμε και να διατηρήσουμε 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι θα καλύψουν τον πλανήτη μέχρι το 2050; Και πώς θα στηρίξουμε την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων κατά 60-80% που πιθανόν να χρειαστεί ο πληθυσμός; Όπως συμβαίνει με πολλά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, βλέπουμε την ψηφιακή μεταμόρφωση στη γεωργία, ειδικότερα με τη μορφή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Αισθητήρες και Δεδομένα

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ανάπτυξη της γεωργικής τεχνολογίας έρχεται με τη μορφή συνδεδεμένων αισθητήρων, του Διαδυκτίου των Πραγμάτων (IoT) και την τεχνολογία 5G. Όπως θα περίμενε κανείς, η επιτυχημένη γεωργική παραγωγή στον ψηφιακό μετασχηματισμό γίνεται με ένα παιχνίδι αριθμών. Με τη βοήθεια της γεωργικής τεχνολογίας, οι συνδεδεμένοι αγρότες αρχίζουν να μοιράζονται δεδομένα και να βελτιώνουν τις διαδικασίες εισαγωγής, αποδοτικότητας και λειτουργίας, κυρίως λόγω των αισθητήρων που κινούνται με AI. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να είναι εναέριοι πχ. drones ή βασισμένοι σε μηχανές και όλοι διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες για τη γεωργική παραγωγή.
Στο έδαφος, για παράδειγμα, οι αισθητήρες μπορούν να παρακολουθούν την ποιότητα των φυτών, το έδαφος, την υγεία των ζώων και τον καιρό. Μπορούν να καθορίσουν το καλύτερο μέρος για την εγκατάσταση για την υψηλότερη απόδοση, και την ποσοτητα φύτευσης για την πρόληψη των αποβλήτων. Στον αέρα, τα αεροσκάφη και οι δορυφόροι μπορούν να παρακολουθούν την υγεία των φυτών και τις ασθένειες των παρασίτων, αποτρέποντας την χαμένη καλλιέργεια. Ο γεωργικός εξοπλισμός μπορεί επίσης να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την προβλεπόμενη καλλιέργεια. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός υψηλής φύτευσης μπορεί να παρέχει "φύτευση" εκτιμήσεων για την απόδοση των καλλιεργειών και τη συγκομιδή, επιτρέποντας στους αγρότες να σχεδιάζουν προβλέψεις, υπερζήτηση και έλλειψη πωλήσεων. Δεν είναι μόνο αυτό. Ο ρομποτικός εξοπλισμός συγκομιδής μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει το AI για να επιλέξει ώριμα φρούτα και λαχανικά την κατάλληλη στιγμή, εξοικονομώντας χρόνο, εργατικό δυναμικό και απόβλητα.  Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζονται εξοπλισμό εξ αποστάσεως από ένα κεντρικό κέντρο ελέγχου, επιτρέποντας ακόμα μεγαλύτερη απόδοση χρόνου.

Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι μόνο για τους αγρότες. Για παράδειγμα, δείχνει ότι μπορούν να μειώσουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά 90% μετακινώντας από τον ψεκασμό σε στοχευμένο ψεκασμό χρησιμοποιώντας δεδομένα που τραβήχτηκαν από αισθητήρες ΑΙ. Λιγότερα ζιζανιοκτόνα είναι καλά για όλους μας - άνθρωπο και χώμα. Σαφώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη γεωργία δεν είναι μόνο χρήσιμος για την παραγωγή τροφίμων, είναι χρήσιμος για την υγεία του πλανήτη.

‘Ερευνα και Ανάπτυξη
 
Όπως η AI συμβάλλει στην επιτάχυνση των φαρμακευτικών δοκιμών μειώνοντας τη διάρκεια της δοκιμαστικής και της φάσης της ανάπτυξης, κάνει το ίδιο και για τη γεωργία. Ερευνητικές ομάδες διαπίστωσαν ότι οι αλγόριθμοι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν πιο γρήγορα τα υβριδικά φυτά που θα αναπτυσσόταν καλύτερα στις συνθήκες φύτευσης πραγματικής ζωής, εξοικονομώντας τεράστιο όγκο χρόνου ανάπτυξης του προϊόντος.

Αναγνώριση εικόνων
 
Μια άλλη συναρπαστική εξέλιξη: αναγνώριση εικόνας σε AI. Η Google εργάζεται για να εκπαιδεύσει την AI να αναγνωρίσει 5.000 είδη φυτών και ζώων, πράγμα που θα βελτίωνε την ικανότητα του drone να ανιχνεύει ασθένειες από παράσιτα και ζημιές στις καλλιέργειες. Αυτή η πρόοδος είναι τεράστια, καθώς θα επέτρεπε στους αγρότες να παρακολουθούν την έκτασή τους πολύ πιο γρήγορα και με ακρίβεια από ότι προηγουμένως, και να κατανοούν τα πρότυπα των παρασίτων με την πάροδο του χρόνου.
Ο αγροτικός τομέας έχει δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί άλλες βιομηχανίες που καταλαμβάνουν τεχνολογικά στην προσέλκυση ταλαντούχων νέων. Ελπίζουμε ότι η νεότερη γενιά, που επιθυμεί να βρεί σκοπό στη δουλειά τους, θα προσελκύσει αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά. Διότι όταν πρόκειται για ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία, υπάρχει η δυνατότητα να επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγικότητα των γεωργών, αλλά και δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
 
*Ο Δρ. Ανδρέας Σιάμαρος είναι Ακαδημαϊκός, Ερευνητής και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση
 

Δειτε Επισης

Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης
Τελικά τι κάνουμε με τα comfort zones; Τα διατηρούμε ή τα επαναπροσδιορίζουμε;
Προστασία ενεργειακής υποδομής Βασιλικού
Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών
Χρόνια δοκιμασίας ή παράθυρο ευκαιρίας το 2024 για τον τουρισμό;