Ένα τεράστιο εύγε στο Τμήμα Δασών

Την Κυριακή 24/3/2019 ήμουν ο υπεύθυνος αδειούχος ξεναγός για ομάδα που συμμετείχε στο Περιπατητικό Φεστιβάλ 2019, του Υφυπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών από τον «Κακοκέφαλο» μέχρι τον οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο «Μάντρα του Καμπιού», με 21 συμμετέχοντες εκ των οποίων 4 ξένοι.

Συμμετέχω σε αυτή την ωραία προσπάθεια του Τμήματος Δασών και του Υφυπουργείου τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά αισθάνομαι την εξαιρετικά έντονη ανάγκη να σας εκφράσω τα πιο θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια όχι μόνο τα δικά μου και των υπολοίπων Κυπρίων αλλά ιδιαίτερα των ξένων μας από την Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία και ΗΠΑ. Ο κ. Νεάρχου φρόντισε και μας ενημέρωσε σχετικά με χώρους υγιεινής. Ο κ. Κυριάκος Κακουλλής ήταν πραγματικά μοναδικός. Πριν καν ξεκινήσουμε, είχαμε την πρωτοφανή έκπληξη που σχολιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο ιδιαίτερα από τους ξένους μας, με την παραχώρηση δωρεάν από το Τμήμα Δασών όμορφων πρακτικών μπαστουνιών από πικροδάφνη σε κάθε ένα από τους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, ο κ. Κυριάκος, εξηγούσε με λεπτομέρεια τη διαδικασία των εντόμων στο φλοιό 2-3 νεκρών πεύκων στο έδαφος, ενώ, μας συνόδευε σε όλη την διαδρομή των 2,5 ωρών δίδοντας πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τη χλωρίδα όσο και για τα εξαιρετικά έργα αναστήλωσης και οργάνωσης του τμήματος, στο δάσος Μαχαιρά. Λόγω ενός χαμηλού βαρομετρικού και ψυχρού μετώπου με βροχή (και πρόβλεψη χιονιού και χαλαζιού για Τρόοδος και Πάφο) σε δύο στρατηγικά σημεία περίμενε αυτοκίνητο του Τμήματος Δασών για τυχόν επείγοντα περιστατικά.

Σε ΟΛΗ την διαδρομή, ενώ πάντα μεταφέρουμε μαζί μας πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, εντούτοις δεν χρειάστηκαν αφού το μονοπάτι ήταν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ! Δεν υπήρχε ούτε μία πινακίδα βανδαλισμένη, ενώ φαινόταν η αποτελεσματική φροντίδα σας, σε όλο το μήκος. Καταλήγοντας με κρύο και ελαφριά βροχή στην «Μάντρα του Καμπιού» ο κ. Κυριάκος ετοίμασε ακόμη μια καταπληκτική έκπληξη! Με ένα και για πολλούς και δεύτερο φλυτζάνι αχνιστό τσάι του βουνού και κυπριακό καφέ! Είναι αδύνατο να σας περιγράψω τα πόσο θετικά σχόλια άκουσα από όλους αλλά ιδιαίτερα από τους ξένους μας, στους οποίους εξήγησα ότι στο πρόσωπο του κ. Κυριάκου Κακουλλή μπορούν να δουν τον πραγματικό Κυπριακό παραδοσιακά υπερ-φιλόξενο χαρακτήρα.

Σε όλη την διαδρομή, είχαμε τη συνοδεία δύο ακόμη λειτουργών του Τμήματος Δασών (οι οποίοι υποψιαζόμεθα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εκτός καθήκοντος). Κύριε Διευθυντά, πάντοτε οι ξεναγοί ήταν πολύ περήφανοι για το Τμήμα Δασών. Εντούτοις, αυτή τη φορά κατά γενική ομολογία έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εκ μέρους όλων εκφράζω τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια και την απέραντη μας ευγνωμοσύνη που κρατάτε σε αυτό το επίπεδο τα δάση μας, το έμψυχο και άψυχο μέρος του Τμήματος σας, όπως είπαν και οι ξένοι: “globally unique!!”

Γλαύκος Καριόλου τέως Δήμαρχος Κερύνειας

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη