Το Μέλλον της Κύπρου στις νέες συνθήκες

 

Η Κυπριακή οικονομία βρέθηκε απότομα σε μιαν κρίση που δεν προβλέψαμε. Δεν είμαι ειδικός για να αποδώσω ευθύνες για το πώς βρεθήκαμε εδώ, ούτε για να κρίνω αν οι λύσεις που επετεύχθησαν ήταν οι καταλληλότερες. Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο ψύχραιμα, συλλογικά και με πιο πολύ ρεαλισμό, ίσως να μην φτάναμε σε αυτή την δεινή θέση. Δυστυχώς αυτά τα τρία χαρακτηριστικά δεν ήταν ποτέ σύμμαχοι μας.
 
Η οικονομία θα δυσκολευτεί να ανακάμψει διότι θα μπούμε σε παρατεταμένη ύφεση λόγω μεγάλης απώλειας εσόδων. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτήν την δύσκολη περίοδο για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του λανθασμένου μοντέλου που επίμονα ακολουθούσαμε τόσα χρόνια, τότε έχουμε μια ευκαιρία να βγούμε γρήγορα από την ύφεση και να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ανατροπές και να παραδεχθούμε ότι η προσήλωση στις  πρακτικές που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια πρέπει να αλλάξουν.
 
Πού έχει η Κύπρος συγκριτικά πλεονεκτήματα; 
 
Υπηρεσίες: Η Κύπρος συνεχίζει να διατηρεί ένα φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον, επανδρωμένο με άρτια εξειδικευμένο προσωπικό. Παρά το πλήγμα στην αξιοπιστία μας, το κράτος πρέπει να βοηθήσει να διατηρηθεί αυτός ο τομέας. 
 
Τουρισμός: Πέραν από το ευνοϊκό κλίμα και παραλίες, η Κύπρος πρέπει να επενδύσει σε τουρισμό ψηλής απόδοσης και μακράς διάρκειας. 
 
Ξένοι επενδυτές: Η Κύπρος είχε και έχει εξαίρετους επιχειρηματίες που μπορούν να φέρουν ξένους επενδυτές. Φτάνει το κράτος με τις χρονοβόρες και άκαμπτες διαδικασίες να μην δημιουργεί εμπόδια.
 
Εμπόριο: Οι Κύπριοι από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν πάντα εξαίρετοι στο εμπόριο. Αν αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, χωρίς παρεμβατισμούς (ωράρια, περιόδους εκπτώσεων κτλ) το εμπόριο θα εξυγιανθεί από την υπερβολή που υπάρχει σήμερα. Υπερβολή που υπάρχει σε αριθμό καταστημάτων, προμηθευτών, κωδικών εμπορευμάτων αλλά και υπερβολή στην πίστωση. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου και θα προσφέρει καλύτερες τιμές στον νέο καταναλωτή.  
 
Η Κύπρος ξαναπέρασε χειρότερα. Πρέπει να ξαναεπενδύσουμε στον Κύπριο πολίτη, στον δυναμισμό του και στην εφευρετικότητα του.          
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη