Λύση στους τίτλους για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη

Είναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα στο Παραλίμνι και αφορά περισσότερο τα εξοχικά στην περιοχή Πρωταρά. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση τους, ενώ μεγάλος αριθμός ακινήτων, για πολλά χρόνια, παραμένουν χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη ότι κανένα ακίνητο δεν μπορεί να κατοικηθεί χωρίς προηγούμενος να έχει πάρει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Όμως η ανοχή και η αδιαφορία των αρχών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη νομοθεσίας  επιτρέπει στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να μην προβαίνουν στις νενομισμένες διαδικασίες για την άμεση  έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Ευθύνες φυσικά βαρύνουν και τον πελάτη – αγοραστή ακινήτων που δεν διαμαρτύρεται  και δέχεται και ανέχεται αυτή την κατάσταση. Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν προβλήματα στη διεκπεραίωση πολλών πωλήσεων.

Αν και οι τιμές έχουν  μειωθεί σημαντικά και πολλά ακίνητα βρίσκονται σε πραγματικές τιμές ευκαιρίας, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά από τη μια και από την άλλη οι φήμες που διαδίδονται ότι πολλοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης βρίσκονται προ των πυλών της πτώχευσης, δημιουργούν ανασφάλειες και ανησυχίες σε αγοραστές, ειδικά για τα μεταχειρισμένα ακίνητα που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Είναι γεγονός ότι πέραν του 99% των πράξεων που γίνονται για ακίνητα στην Αμμόχωστο, αφορούν ακίνητα που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Σ’ αυτές  τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της εκχώρησης με βάση την τροποποίηση του περί  πώλησης νόμου που έγινε πρόσφατα ή τον κλασικό τρόπο ακύρωσης του υφιστάμενου συμβολαίου και υπογραφή νέου  συμβολαίου με τον αρχικό πωλητή. Τι σημαίνει όμως η μη ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας στα ακίνητα;  

Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πριν την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας να υποβάλει δύο βασικές ερωτήσεις:
1.    Μήπως υπάρχουν παρανομίες η παρατυπίες από την εγκεκριμένη οικοδομή και δεν μπορεί να εκδοθεί ο τίτλο ιδιοκτησίας;
2.    Μήπως το εν λόγω ακίνητο είναι υποθηκευμένο σε τράπεζα ή επιβαρυμένο με άλλα εμπράγματη βάση ή απαγορεύσεις και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ο τίτλος όταν αυτός εκδοθεί;

Νοουμένου ότι ο αγοραστής επιθυμεί να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, πρέπει πριν προχωρήσει, να πάρει σαφείς απαντήσεις και να εξετάσει αν ισχύουν τα προαναφερθέντα δυο σημεία.

Εδώ να αναφέρουμε ότι η πολεοδομική αμνηστία, αν και δίνει το δικαίωμα για νομιμοποίηση και έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τα ακίνητα, δεν βοήθησε τα αναμενόμενα. Φαίνεται ότι δεν ήταν η λύση για τιτλοποίηση αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων και ο λόγος είναι απλούστατος.

Είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.

Πιστεύουμε ότι οι πωλήσεις ακινήτων θα συνεχίσουν να γίνονται με ή χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, γιατί κανένας δεν μπορεί να τις σταματήσει.
Με αυτά τα δεδομένα ο αγοραστής έχει την ευθύνη να επιλέγει τους σωστούς επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόρους κ.α.), οι οποίοι θα ενεργούν κατάλληλα και προς την ορθή κατεύθυνση για προάσπιση των συμφερόντων του.

Είναι απαραίτητη αυτή η συνεργασία με επαγγελματίες, γιατί χωρίς τους επαγγελματίες, σε πολλές  περιπτώσεις, αυτό που φαίνεται ευκαιρία μπορεί να μην είναι  και να δημιουργήσει άλλα δυσάρεστα δεδομένα και απογοητεύσεις στον αγοραστή.

Προσοχή, λοιπόν, και συνεργασία με επαγγελματίες, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων. Παράλληλα, πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια για ανάκαμψη του κλάδου.
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη