Εκτίμηση Ακινήτων : Περιεχόμενο Έκθεσης

Ως Επιστήμονες Εκτιμητές Ακινήτων αλλά και μέλη  του Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τα πρότυπα (Valuation Standards) και τις οδηγίες (Guidance Notes) του Εγχειρίδιου Εκτιμήσεων του (RICS), όπως καθορίζεται στο Appraisal and Valuation Standards (Red Book). Τα συγκεκριμένα πρότυπα είναι υποχρεωτικά κατά την προετοιμασία οποιασδήποτε γραπτής εκτίμησης, ενώ οι οδηγίες παρέχουν καθοδήγηση για τους εκτιμητές στην ετοιμασία και παράδοση εκτιμήσεων για διάφορους σκοπούς, χωρίς να καθορίζουν στους εκτιμητές πώς να εκτιμήσουν συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα το πρότυπο VS6 του Red Book αναφέρεται στο ελάχιστο περιεχόμενο μιας έκθεσης, ενώ είναι απαραίτητο η έκθεση που παραδίνεται σε κάθε πελάτη να είναι διατυπωμένη με τρόπο ο οποίος να αναγράφει τα συμπεράσματα της μελέτης με ξεκάθαρο τρόπο και να αναφέρεται στους συμφωνημένους όρους της οδηγίας.  
Πρέπει να αναφέρεται ότι η έκθεση γίνεται με βάση τα συγκεκριμένα εκτιμητικά πρότυπα του Red Book και ότι ο εκτιμητής έχει τις γνώσεις, ικανότητα και  αντίληψη που του επιτρέπουν να διεκπεραιώσει την εκτίμηση επαρκώς. Ο εκτιμητής οφείλει να αναφέρει ότι δεν προκύπτει καμία περίπτωση σύγκρουση ενδιαφέροντος (conflict of interest) μεταξύ του εκτιμητή και των εμπλεκομένων μελών. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έρευνα που έχει διεξαχθεί  από τον εκτιμητή και οι πηγή των πληροφοριών στις οποίες έχει βασιστεί. Εάν μια εκτίμηση έχει γίνει υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις ή συγκεκριμένες οδηγίες, αυτές πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα.  

Σε κάθε έκθεση πρέπει να αναφέρεται το όνομα του πελάτη ή άτομα στα οποία απευθύνεται, ο σκοπός της εκτίμησης, ο τύπος του ακίνητου και πως χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη, το μερίδιο που εκτιμείται καθώς επίσης και η συγκεκριμένη ημερομηνία της εκτίμησης. Πρέπει να αναγράφεται η Βάση με την οποία γίνεται η εκτίμηση, η οποία στις πλύστες περιπτώσεις είναι αυτή της «Αγοραίας Αξίας» και να αναγράφεται ο πλήρης ορισμός εντός της έκθεσης.

Σε κάθε έκθεση πρέπει να αναγράφεται το όνομα του εκτιμητή ο οποίος είναι υπεύθυνος για την συγκεκριμένη εκτίμηση την οποία υπογραφεί, ενώ το ποσό της εκτίμησης πρέπει να δίνεται σε συγκεκριμένο νόμισμα και ολογράφως. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται επεξήγηση για την προσέγγιση και την λογική πίσω από την αξία που δίνεται στην έκθεση. Ο εκτιμητής οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη κατά πόσο υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί στην δημοσίευση της έκθεσης, καθώς επίσης και οποιοιδήποτε περιορισμοί ευθύνης σε τρίτα άτομα, εκτός από αυτά τα οποία αναφέρονται στην έκθεση.

Τα πιο πάνω θεωρούνται ως το ελάχιστο περιεχόμενο μιας εκτίμησης, ενώ εναπόκειται στον κάθε εκτιμητή να συμπεριλάβει οτιδήποτε άλλο θεωρεί ουσιώδεις, όπως ανάλυση της τοπικής αγοράς, προοπτικές ακινήτου, φωτογραφίες του ακινήτου, τοπογραφικό σχέδιο κτλ.

 Έχοντας ζητήσει από Επιστήμονες Εκτιμητές μέλη του RICS την ετοιμασία εκτίμησης βάση των πρότυπων του Red Book, οι παραλήπτες αυτών των εκτιμήσεων μπορεί να είναι σίγουροι ότι συνάδουν με τα ψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα ενώ, μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχει διεκπεραιωθεί η εκτίμηση ανεξάρτητα και αντικειμενικά, ως καθορίζεται στα πρότυπα.
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη