Χ. Λοϊζίδης: Απαρχή ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας το 2022

Την πεποίθηση ότι το 2022 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο και πως, πάντα υπό την αίρεση της πανδημίας, δύναται να αποτελέσει την απαρχή της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας, εκφράζει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Χάρης Λοϊζίδης. Στόχος, όπως σημειώνει, είναι να φθάσουμε σε ρυθμούς και επιδόσεις πλήρους κανονικότητας, ίδιες με αυτές του 2019, γύρω στο 2024-25.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο Χάρης Λοϊζίδης τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία για την διεξαγωγή ταξιδιών από διάφορους προορισμούς και κυρίως από τις χώρες που αποτελούν τις κύριες αγορές μας, όπου και πρέπει να δοθεί έμφαση για να υπάρξει σημαντική αεροπορική συνδεσιμότητα και να μπορέσει η Κύπρος να τροφοδοτηθεί τουριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Χώροι εστίασης σε απόγνωση: Προ του φάσματος αναστολής εργασιών

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού IN Business: Αποτίμηση πορείας

Η Γεωργία Λευκαρίτη μιλά για τον Κίκη Λευκαρίτη

Ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα από €80.000

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της σημαντικής έλλειψης προσωπικού στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, μη εξαιρουμένης και της στρατηγικής που συζητείται για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του Χάρη Λοϊζίδη:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Τα τελευταία δύο χρόνια τίποτα στη ζωή μας δεν θυμίζει την καθημερινή μας κανονικότητα και οπωσδήποτε η πανδημία του κορωνοϊού έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από τις οικονομίες διεθνώς μη εξαιρουμένης και της κυπριακής.

Η τουριστική βιομηχανία διαχρονικά λειτούργησε ως βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία και αυτό αναμένουμε ότι θα γίνει και στο σύντομο μέλλον. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν έχουμε οποιαδήποτε υποτροπή όσον αφορά την πανδημία και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, θεωρώ ότι η τουριστική περίοδος για το 2022 θα ανοίξει κανονικά εν αντιθέσει με τα δύο τελευταία χρόνια.

Η τουριστική βιομηχανία 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Πάντοτε υπό την αίρεση της πανδημίας, θεωρώ ότι το 2022 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, προσβλέποντας πως θα αποτελέσει την απαρχή της ανάκαμψης της τουριστικής μας βιομηχανίας, του σημαντικότερου πυλώνα των δημόσιων οικονομικών και με στόχο να φθάσουμε σε ρυθμούς και επιδόσεις πλήρους κανονικότητας, ίδιες με αυτές του 2019, γύρω στο 2024-25.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Οπωσδήποτε η πανδημία ανέδειξε κάποιες από τις διαχρονικές αδυναμίες που υπήρχαν στην τουριστική μας βιομηχανία και επιπλέον επιτάχυνε την υλοποίηση στρατηγικών ούτως ώστε να τις διορθώσουμε όσο το δυνατό σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ξεκινώντας θα έλεγα ότι σημαντική εξέλιξη είναι η ευελιξία που πρέπει να δοθεί για την διεξαγωγή ταξιδιών από διάφορους προορισμούς και κυρίως από τις χώρες που αποτελούν τις κύριες αγορές μας, όπου και πρέπει να δοθεί έμφαση για να υπάρξει σημαντική αεροπορική συνδεσιμότητα και να μπορέσει η Κύπρος να τροφοδοτηθεί τουριστικά.

Ήδη γίνονται και διάφορες άλλες ενέργειες εκ μέρους του Συνδέσμου μας και πάντοτε σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα και το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού, ούτως ώστε να ικανοποιήσουμε τις σημαντικότερες τάσεις αυτής της νέας κανονικότητας.

Ανάμεσα σε άλλες είναι το στοιχείο του ολιστικού τουρισμού με πολλές και μικρές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των διακοπών των δυνητικών τουριστών, η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού όπως γαστρονομικός, αθλητικός, θρησκευτικός, ιατρικός και ευεξίας, τουρισμός της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, αλλά και να ανοίξουμε καινούργιες αγορές οι οποίες γεωγραφικά είναι κοντά στο νησί μας, διότι διαφαίνεται ότι οι συνθήκες θα ευνοούν μικρότερης διάρκειας ταξίδια προς τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον για το σύντομο μέλλον.

Παράλληλα ένα τεράστιο πρόβλημα που διαφαίνεται είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού στον κλάδο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για να αμβλυνθεί το πρόβλημα μη εξαιρουμένης και της στρατηγικής που συζητείται για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πλείστοι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση του.

Οι στόχοι του ΠΑΣΥΞΕ 

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας Σύνδεσμο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ο Σύνδεσμός μας ήταν και θα παραμείνει ο κύριος εκφραστής των σκέψεων, στρατηγικών και δράσεων της ξενοδοχειακής, αλλά και της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες που γίνονται και από τον δημόσιο τομέα και δη από το Υφυπουργείο Τουρισμού στη δημιουργία πολιτικών για να επιτευχθεί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού μας.

Ο Σύνδεσμος επιπλέον θα διατηρήσει τον διαχρονικά σημαντικό ρόλο του ούτως ώστε να εκπροσωπεί σε όλα τα κυβερνητικά έδρανα τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα, κάτι που κάνει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 85 και πλέον χρόνια.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ