Β. Δημητριάδης: Χρονιά δράσεων για την κυπριακή ναυτιλία το 2022

Χρονιά δράσεων και υλοποίησης του σχεδιασμού για την προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας θα είναι το 2022. 

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, αναφέρει ότι αναμένεται κατά το 2022 μία αύξηση της τάξεως του 3,2% στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, με την Κύπρο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

«Ως ναυτιλιακή διοίκηση ενός μεγάλου ναυτιλιακού κέντρου, όπως είναι η Κύπρος, έχουμε υποχρέωση να λειτουργούμε προληπτικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας στη παγκόσμια ναυτιλία», υπογραμμίζει. 

Διαβάστε ακόμη:

Black Friday σε μαρασμό-Απογοητευμένοι οι καταστηματάρχες

RBeer Boutique: Μια αυθεντική μπουτίκ μπύρας στην Έγκωμη(pics)

Red Friday με 300 ακίνητα στις καλύτερες τιμές της αγοράς!

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία για το 2022 είναι θετικές με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης στο 4%. Οι στοχευμένες πολιτικές της Κυβέρνησης σε συνάρτηση με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την παραγωγή και την απασχόληση.

Ευελπιστούμε να μην παρουσιαστούν νέα κύματα πανδημίας λόγω νέων παραλλαγών του ιού που θα ανατρέψουν τις θετικές προβλέψεις. Είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες για να δημιουργηθούν ακόμη καλύτερες οικονομικές συνθήκες και προοπτικές.

Ο τομέας της ναυτιλίας 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

To 2021 αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό έτος για τις ναυτιλιακές αγορές με το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο να έχει ήδη επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας. Το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο αναμένεται να ανέλθει στους 12 δισ. τόνους το 2021, με εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 3,2% κατά το 2022.

Ιδιαίτερα η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καταγράφει επίπεδα ρεκόρ, των πλοίων μεταφοράς φορτίου χύδην κινείται επίσης σε υψηλά επίπεδα, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τις ναυλαγορές των LNG και LPG.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Η ναυτιλία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η ανάγκη συνεισφοράς του τομέα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι προσπάθειες απαλλαγής του τομέα από τον άνθρακα μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει το διαθέσιμο καύσιμο, η ανταπόκριση στη πανδημία ιδιαίτερα όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα, καθώς και η μεγάλη άνοδος της ζήτησης που δημιουργήθηκε για αγαθά από την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα θα έχουν έντονο το αποτύπωμά τους και το 2022. 

Ως ναυτιλιακή διοίκηση ενός μεγάλου ναυτιλιακού κέντρου όπως είναι η Κύπρος, έχουμε υποχρέωση να λειτουργούμε προληπτικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας στην παγκόσμια ναυτιλία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πολιτευτούμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Λονδίνο (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) κα Βρυξέλλες (Ε.Ε.) με σκοπό να εμβολιάσουμε το νομοθετικό έργο με εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις, στοχεύοντας να τεθούν οι προϋποθέσεις η ναυτιλία να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί στη κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Οι στόχοι του Υφυπουργείου 

Τι να αναμένουμε για το δικό σας Υφυπουργείο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ως γνωστό έχουμε πρόσφατα υιοθετήσει μακροχρόνια στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία, «Sea Change 2030», η οποία περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις η υλοποίηση των οποίων θα συνδράμει ουσιαστικά στο να καταστεί η κυπριακή ναυτιλία πιο ανθεκτική στις προκλήσεις, πιο ανταγωνιστική με πυξίδα την αειφόρο ανάπτυξη και την αριστεία. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση το 2022 θα τεθούν γερές βάσεις για σχεδιασμό και υλοποίηση των δράσεων, καθώς και στοχευμένες εκστρατείες προβολής της κυπριακής ναυτιλίας σε σημαντικές ναυτιλιακές αγορές, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τη δυναμική και τις προοπτικές της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας στους νέους μας.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα