Φλώρος Βωνιάτης: Επιπλέον πρόκληση αντοχής της οικονομίας το 2023

Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι εφικτές, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση, καθώς οι προκλήσεις είναι αρκετές για όλες τις οικονομίες, αλλά και για τον ακαδημαϊκό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείται ο CEO και Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Φλώρος Βωνιάτης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Βωνιάτης, διατηρεί την αισιοδοξία του για την κυπριακή οικονομία, καθώς όπως αναφέρει «είναι σχετικά μικρή, ευέλικτη και πλέον έχουμε τις εμπειρίες να διαχειριστούμε τέτοιες προκλήσεις, θα κινηθεί θετικά σε πολλούς τομείς».

Διαβάστε ακόμα: 

Όσον αφορά τον ακαδημαϊκό χώρο, ο κ. Βωνιάτης τονίζει πως πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις τάσεις, και ο τομέας να προσαρμόζεται αναλόγως. Πάνω σε αυτή τη βάση το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, ακολουθεί πιστά ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο με τα προγράμματα σπουδών να αφουγκράζονται τις ανάγκες της αγοράς.


Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Προσωπικά αναμένω να υπάρξει μια επιπλέον πρόκληση αντοχής για την δική μας οικονομία, αφού βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα σε όλες τις δυτικές και ευρωπαϊκές οικονομίες.

Καταρχήν να μην ξεχνάμε ότι πολλές οικονομίες, όπως και η δική μας, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοκιμαστεί σκληρά συνέπεια της πανδημίας. Ουσιαστικά οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν χαμηλοί και οι υπηρεσίες, το εμπόριο και οι βιομηχανίες υπολειτουργούσαν λόγω των παρατεταμένων μέτρων και τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και περαιτέρω επιβάρυνση στα οικονομικά του κράτους αφού προχώρησε και με επιπλέον οικονομικά μέτρα στήριξης σε όλο το φάσμα της οικονομίας και κοινωνίας.

Εκεί που όλοι αναμέναμε να υπάρχει ουσιαστική επανεκκίνηση στην παγκόσμια οικονομία, αντί αυτού, ζούμε σήμερα μια νέα ύφεση και επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης με πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους στην ενέργεια συνέπεια της πολύμηνης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.  

Παρόλα τα πιο πάνω, θέλω να σκέφτομαι θετικά, γι’ αυτό πιστεύω πως το 2023, η οικονομία μας επειδή είναι σχετικά μικρή, ευέλικτη και πλέον έχουμε τις εμπειρίες να διαχειριστούμε τέτοιες προκλήσεις, θα κινηθεί θετικά σε πολλούς τομείς. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην χώρα μας είναι υπό εξέλιξη έργα υποδομής από ξένες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στην ρευστότητα της αγοράς. Επίσης να αναφέρω ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι εφικτές, ωστόσο χρειάζεται συνεχής αφύπνιση από όλους. 


Θετικό πρόσημο στην εκπαίδευση


Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον δικό σας τομέα για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Αναμένω ότι ο τομέας της εκπαίδευσης θα κινηθεί με τουλάχιστον στο ίδιο πρόσημο με το 2022, καθώς γίνονται συνεχείς προσπάθειες εκ μέρους όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για συνεχή ανέλιξη και προσέλκυση ξένων φοιτητών. Η χώρα μας με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια μας, είναι πλέον ένας πολύ ελκυστικός πανεπιστημιακός εκπαιδευτικός προορισμός και αποτελεί μια σωστή επιλογή για ντόπιους και ξένους. Στο δικό μας τομέα, έχουμε περάσει με επιτυχία το επιχείρημα για την δυνατότητα σπουδών σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

Το ακαδημαϊκό επίπεδο του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus είναι πλέον γνωστό σε όλους και έχουμε εγκαθιδρυθεί ως ένα από το πιο αξιοσέβαστα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του νησιού.


Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Τα γεγονότα με την πανδημία ανάγκασαν πολλούς τομείς να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας και να χρησιμοποιήσουν νέες εφαρμογές και τεχνολογίες. Πιστεύω ότι αυτή η τάση θα εξελίσσεται και θα εφαρμόζεται πιο άμεσα στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα γιατί οι νέοι το επιζητούν, αφού πλέον ζουν με την τεχνολογία στα χέρια τους.

Το νέο κοινωνικοοικονομικό σκηνικό, οι συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή και οι μετακινήσεις πληθυσμών, έχει αδιαμφισβήτητα επηρεάσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των φοιτητών από χώρα σε χώρα. Ακόμα και ο χάρτης της αγοράς εργασίας έχει αλλάξει. Πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις τάσεις ώστε να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός και ανταγωνιστικοί σε σχέση με μεγαλύτερες χώρες και αρχαιότερα ιδρύματα, προσφέροντας καινοτόμα προγράμματα.


«Μεγαλώνουμε σοβαρά και οργανικά»

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, από την αρχή της λειτουργίας του, ακολουθεί πιστά ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο το οποίο φυσικά αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Στρατηγικός στόχος παραμένει η καταξίωση μας ως ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα διεθνούς επιπέδου, με ενεργή φοιτητική κοινότητα και ερευνητικά κέντρα αριστείας. Μεγαλώνουμε σοβαρά και οργανικά τόσο σε αριθμούς φοιτητών όσο και σε επιλεγμένα προγράμματα σπουδών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα καινοτόμα προγράμματα σπουδών μας αφουγκράζονται τις ανάγκες της αγοράς και ενισχύουν σημαντικά τις σχέσεις  στρατηγικών συμμαχιών με Ακαδημαϊκούς και Επαγγελματικούς εταίρους από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Δειτε Επισης

Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν