Κ. Ξάνθης: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες του Fund Industry στην Κύπρο

Πολλές είναι οι προκλήσεις στο τρέχον χρηματοοικονομικό περιβάλλον, που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας του Fund Industry στην Κύπρο. Ένας τομέας που γενικότερα είναι σχετικά «φρέσκος», καθώς εισήλθε δυναμικά σε αυτόν την τελευταία δεκαετία.

Ο Κωνσταντίνος Ξάνθης, Head of Wealth Management Operations της Eurobank Κύπρου, μιλώντας στο InbusinessNews, εξηγεί τι είναι το Fund Industry και τα πλεονεκτήματα του, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο εύρος επενδυτικών επιλογών.

Διαβάστε ακόμα: 

Όπως αναφέρει, η Κύπρος συγκεντρώνει πάνω από 10 δις ευρώ σε επενδυμένα κεφάλαια που, είτε αφορούν κυπριακά επενδυτικά ταμεία με βάση την Κύπρο είτε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται επαγγελματίες διαχειριστές με βάση την Κύπρο.

Η Eurobank παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία, και με την πελατοκεντρική προσέγγιση να αποτελεί προτεραιότητα, βρίσκεται σε συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών και του προσωπικού της, τονίζει.

Το Fund Industry στην Κύπρο

Τι είναι ακριβώς το Fund Industry και τι περιλαμβάνει;

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το Fund Industry ως ένα χρηματοοικονομικό οικοσύστημα όπου, κάτω από θεσμική εποπτεία και κανονισμούς, δραστηριοποιούνται, διαχειριστές επενδύσεων, επενδυτικά ταμεία, πάροχοι τραπεζικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, προκειμένου συλλογικά, μεθοδικά και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να διαχειριστούν και να επενδύσουν κεφάλαια επενδυτών. Το σύνολο που περιγράψαμε εποπτεύεται και λειτουργεί με προκαθορισμένους όρους και διέπετε από συγκεκριμένες συμφωνίες εξασφαλίζοντας διαφάνεια και δικλείδες ασφαλείας, αποκλειστικά με γνώμονα το συμφέρον και την προστασία των επενδυτών.

Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα, οι συλλογικές αυτές επενδύσεις πραγματοποιούνται είτε σε χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια,εισηγμένα ή μη σε χρηματιστήρια, είτε ακόμα και στην πραγματική οικονομία, σε τομείς όπως είναι το private equity, η ναυτιλία, τα δάνεια, τα ακίνητα.

Εκ των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το Fund industry στους επενδυτές είναι ότι μέσω της συλλογικότητας των επενδύσεων και της επαγγελματικής διαχείρισης αυτών, συμβάλει στο να επιτυγχάνεται μεγαλύτερο εύρος επενδυτικών επιλογών καθώς και αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων που υπάρχουν στο χώρο των επενδύσεων.

Θα λέγατε ότι η Κύπρος έχει διανύσει αρκετό έδαφος, ώστε πλέον να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες επιλογές σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά ταμεία;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν χώρες οι οποίες παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όπως είναι το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και έχουν συγκεντρώσει από όλο τον κόσμο τρισεκατομμύρια ευρώ σε επενδυμένα κεφάλαια. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία που έχουν επίσης σημαντική παρουσία στον τομέα των επενδυτικών ταμείων παγκοσμίως.

Η Κύπρος, εισήλθε δυναμικά σε αυτό τον τομέα μόλις τη δεκαετία 2010-2020 και πέτυχε, όχι μόνο να ιδρύσει μια νέα αγορά, το Funds industry, αλλά να διατηρήσει έως σήμερα μια ανοδική και ικανοποιητική πορεία συγκεντρώνοντας πάνω από 10 δις ευρώ σε επενδυμένα κεφάλαια που είτε αφορούν κυπριακά επενδυτικά ταμεία με βάση την Κύπρο είτε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται επαγγελματίες διαχειριστές με βάση την Κύπρο.

Θεωρώ καταλύτη στην επιτυχία αυτή τις πολλές και καλά συντονισμένες προσπάθειες από το Invest Cyprus και το Cyprus Investment Funds Association, ως επίσης και την άμεση ανταπόκριση των εποπτικών αρχών να ενσωματώσουν, στην Κυπριακή νομοθεσία, τις βασικές ευρωπαϊκές οδηγίες UCITS και AIFMD περί αμοιβαίων κεφαλαίων και ενναλακτικών διαχειριστών επενδύσεων, αντίστοιχα.

Εξίσου σημαντική στην έως τώρα ανάπτυξη του Fund Industry στην Κύπρο είναι η ενεργή συμμετοχή οργανισμών και επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων είναι τράπεζες, λογιστές, δικηγόροι κ.α. που έχουν συμβάλει με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους, ουσιαστικά στην λειτουργεία της συγκεκριμένης αγοράς αλλά και στην ίδρυση επενδυτικών ταμείων.

Η Κύπρος διαθέτει σήμερα ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο σε ότι αφορά τους επαγγελματίες διαχειριστές επενδύσεων και επενδυτικών ταμείων, και παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, γεγονός που της επιτρέπει να ανταγωνίζεται σε πολύ καλό βαθμό τις προηγμένες στον τομέα αυτό χώρες και να επιτυγχάνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην συγκεκριμένη αγορά.

Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κύπρο αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στο χώρο αυτό και στην πλειοψηφία του διαθέτει υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση από ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα της χώρας μας.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας των διαχειριστών και των επενδυτικών ταμείων, το οποίο στην Κύπρο είναι σαφώς πιο χαμηλό από ότι σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Παράλληλα, η Κύπρος έχει εισάγει σημαντικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα ώστε να μεταφέρουν την έδρα τους και να δραστηριοποιηθούν εδώ σημαντικοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά, διαμόρφωσαν ένα πακέτο ιδιαίτερα ελκυστικό για προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο.

ΚΕΠ και επόμενη μέρα

Πολύς λόγος γίνεται για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο διακόπηκε λόγω των γνωστών εξελίξεων που συνεχίζουν να απασχολούν τη δικαιοσύνη, τον διεθνή Τύπο, αλλά και την Ε.Ε. Πόσο επηρέασε τον τομέα του Fund Industry η εξέλιξη αυτή;

Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν σταματάει ένα επενδυτικό πρόγραμμα είναι φυσικό επακόλουθο να επηρεάζεται ως ένα βαθμό η ροή κεφαλαίων. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχετικό σοβαρό ζήτημα που να επηρέασε σημαντικά το χώρο των επενδυτικών ταμείων, καθώς ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις επενδυτικών ταμείων που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε μείωση στα υπό διαχείριση κεφάλαια των επενδυτικών ταμείων ως αποτέλεσμα της διακοπής του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος.

Ποιες θα καθορίζατε ως τις βασικές τάσεις στον τομέα σας ενόψει της επόμενης μέρας;

Προτού μιλήσουμε για τάσεις ενόψει της επόμενης ημέρας, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε, και πώς αυτό διαμορφώνεται από τις τοπικές και παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Διανύουμε περίοδο με σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα. Η πανδημία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ευρώπη, οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση, σε δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης, με υψηλό κόστος και πληθωρισμό. Επίσης, η περίοδος των συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων που έχουμε εισέλθει, επηρεάζει δυσμενώς τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία αυξάνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανησυχίες για χαμηλότερο ρυθμό χορήγησης νέων δανείων καθώς και προβληματισμούς ως προς την εύρυθμη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων. Τα στοιχεία αυτά, αναμφίβολα επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε και σαφώς τις μελλοντικές τάσεις γύρω από τις επενδύσεις και τα επενδυτικά ταμεία.

Κατά την άποψή μου, η πολυπλοκότητα των εξελίξεων που αναφέραμε, και το περιβάλλον αβεβαιότητας και κινδύνων που δημιουργείται, ενδεχομένως να οδηγήσει περισσότερους επενδυτές στην αναζήτηση επαγγελματικής διαχείρισης των κεφαλαίων τους, μέσω συλλογικών επενδύσεων και επενδυτικών ταμείων. Με δεδομένο ότι τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν μια εναλλακτική και περισσότερο επαγγελματική επιλογή διαχείρισης κεφαλαίων, χρηματοδότησης και επενδύσεων, ο τομέας αυτός δύναται να ενισχυθεί περισσότερο, και στην Κύπρο, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι η Κύπρος για να μπορέσει να καθιερωθεί ως ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο προσέλκυσης διαχειριστών και επενδυτικών ταμείων, και να επιτύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα αυτό, θα πρέπει να προβάλει διαρκώς τα πλεονεκτήματά της και να ενισχύει την φήμη της τόσο στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή όσο και διεθνώς. Επίσης εστιάζοντας σε μεσαίου και μικρότερου μεγέθους επαγγελματίες διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία, των οποίων το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας είναι καθοριστικό για την βιωσιμότητά τους, θα καταφέρει βήμα-βήμα να εδραιωθεί ως ένα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό κέντρο επενδυτικών ταμείων.

Σε ποιους τομείς βλέπετε ότι στρέφεται το ενδιαφέρον;

Έχοντας την τιμή να εξυπηρετούμε πέραν των 100 επενδυτικών ταμείων με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των €3,6 δις σε σύνολο €8,7 δις, που αποτελούν τα κεφάλαια των επενδυτικών ταμείων που λειτουργούν με βάση την Κύπρο, παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον στην Κύπρο, από επενδυτές και διαχειριστές, εστιάζεται περισσότερο στα εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία και λιγότερο στα αμοιβαία κεφαλαία.

Μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών στην Κύπρο είναι ότι η πλειοψηφία των εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων συγκεντρώνουν κεφάλαια και πραγματοποιούν επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας όπως είναι η ναυτιλία, οι χρηματοδοτήσεις, τα ακίνητα και το private equity γενικότερα. Ενώ στα αμοιβαία κεφάλαια τα χρήματα των επενδυτών επενδύονται κυρίως σε εισηγμένα ή μη χρηματοοικονομικά προϊόντα (ομόλογα, μετοχές) και καταθέσεις.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι επενδύσεις σε ενναλακτικά επενδυτικά ταμεία αποτελούν τα κύριο μοχλό ανάπτυξης των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Τα ταμεία αυτά δύνανται να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις αλλά έχουν χρονικούς περιορισμούς στις ρευστοποιήσεις και υψηλό επενδυτικό κίνδυνο με αποτέλεσμα να είναι επενδυτική επιλογή μόνο καλά ενημερωμένων και επαγγελματιών επενδυτών.

Σε ότι αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια υπάρχουν αυτά με βάση την Κύπρο, τα οποία έχουν σταδιακά αρχίσει να αυξάνουν το ενεργητικό τους και μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει ενεργητικό πάνω από 400 εκ. ευρώ. Τα ταμεία αυτά απευθύνονται κυρίως σε ιδιώτες αλλά και σε θεσμικούς επενδυτές και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο κίνδυνο, υψηλή ρευστότητα και δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς στις ρευστοποιήσεις.

Τεχνολογία και αναβάθμιση υπηρεσιών

Πέραν των προκλήσεων που έχουμε αναφέρει, ποια άλλα σημεία θα λέγατε πως θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης;

Η τεχνολογία παραμένει αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς οι εξελίξεις της αγγίζουν πλέον κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έρχεται στο προσκήνιο μια νέα γενιά, η οποία έχει μεγαλώσει πολύ διαφορετικά και απαιτεί τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος όπου όλα είναι ψηφιοποιημένα και διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Αυτή η νέα γενιά αρχίζει να συγκεντρώνει κεφάλαια προς επένδυση, στοιχείο που θα επηρεάσει σημαντικά και θα μεταμορφώσει το τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, οι επενδύσεις και το Fund Industry.

Οι στόχοι που λαμβάνουν υπόψη παράγοντες βιωσιμότητας όπως είναι οι στόχοι Environmental Social Governance (ESG) αποτελούν επίσης μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση, καθώς επηρεάζουν αναπόφευκτα όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών ταμείων, τα οποία, όπως αναφέραμε, επενδύουν σε διάφορους τομείς και χρηματοδοτούν φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια τάση με έντονο περιβαλλοντολογικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο και αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο επηρεάζει όλο το οικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, το ESG αποτύπωμα του κάθε διαχειριστή, επενδυτικού ταμείου και των επενδύσεών του, είναι σημαντικό και εξετάζεται ως παράμετρος στη διαδικασία της επιλογής της επένδυσης τόσο από την πλευρά των επενδυτών όσον και των διαχειριστών.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Eurobank Κύπρου στον τομέα των επενδυτικών ταμείων;

Αξίζει να πούμε πως η Eurobank Κύπρου δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό από το 2013 με εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ανταγωνιστικό κόστος υπηρεσιών και συμμετέχει σε διεθνή φόρα για την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού στον τομέα αυτό.

Η Eurobank παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία, και εκτός των τραπεζικών υπηρεσιών προσφέρει υπηρεσίες εκτέλεσης συναλλαγών σε ομόλογα μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια σε όλες τις βασικές διεθνείς αγορές, καθώς και υπηρεσίες θεματοφυλακής. Η Τράπεζα, εκτός των υπηρεσιών που προσφέρει και ως έμπρακτη στήριξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, έχει ιδρύσει δικά της Αμοιβαία Κεφάλαια ERB FUNDS VCIC τα οποία διαθέτει στους πελάτες της.

Η πελατοκεντρική προσέγγιση αποτελεί προτεραιότητα της Eurobank Κύπρου. Στις προτεραιότητες της τράπεζας βρίσκεται επίσης η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών και επιμόρφωση των ανθρώπων της, καθώς και η τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων της.  Η Τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία τεχνολογικής αναβάθμισης μέσα από μια τεράστια επένδυση που θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις, αυτοματοποιήσεις και συνέργειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων