Πρακτικά Fed: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων σύντομα

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνουν σύντομα μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τετάρτη.

Ωστόσο, παρόλο που έδειξαν προς μικρότερες αυξήσεις, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού.

Παράλληλα, όμως, εξέφρασαν την ανησυχία τους για κινδύνους που υφίστανται για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην περίπτωση που η Fed συνεχίσει να πιέζει με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

"Η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη σύντομα", αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Όπως επισημαίνεται, οι μικρότερες αυξήσεις θα έδιναν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι διαδοχικές αυξήσεις.

Η σύνοψη αναφέρει ότι ορισμένα μέλη σημείωσαν πως "η επιβράδυνση του ρυθμού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα". Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα ήθελαν να περιμένουν προτού χαλαρώσουν τον ρυθμό.

Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά τα μέλη της Fed ανέφεραν για πρώτη φορά ότι υφίσταται ενδεχόμενο ύφεσης στο επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνεδρίαση η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε αποφασίσει ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) οδηγώντας τα στο εύρος του 3,75% με 4%.

Όπως δείχνουν τα σχετικά futures, η αγορά δίνει πλέον πιθανότητες 80,6% για μικρότερη αύξηση της τάξης των 50 μ.β. (0,5%) στην επόμενη συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το ενδεχόμενο των 75 μ.β. τιμολογείται στο 19,4%.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών