Ε.Ε.: Πρόταση για ισχυρότερη προστασία κρίσιμων υποδομών

Πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου για ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε από το Στρασβούργο το απόγευμα της Τρίτης η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Όπως τόνισε η κ. Γιοχάνσον, τα κράτη μέλη και η Κομισιόν θα πρέπει βάσει της πρότασης να δώσουν προτεραιότητα στους τομείς της ενέργειας, των ψηφιακών υποδομών, των μεταφορών και του διαστήματος.

Το προσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση και την επίσπευση των εργασιών για προστασία κρίσιμων υποδομών όσον αφορά την ετοιμότητα, τη δυνατότητα ανταπόκρισης και τη διεθνή συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει έναν ισχυρότερο ρόλο στήριξης και συντονισμού από την Κομισιόν, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών καθώς και με γειτονικές τρίτες χώρες.

Σε δήλωσή της η κ. Γιόχανσον επεσήμανε πως «ενόψει των γρήγορα εξελισσόμενων απειλών, με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη δολιοφθορά στον Nord Stream και το δίκτυο σιδηροδρόμων της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να επισπεύσουμε τις εργασίες προστασίας των υποδομών μας».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ήδη συμφώνησαν να εμβαθύνουν το νομοθετικό πλαίσιο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φορέων  που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές», ανέφερε η Επίτροπος.

«Ωστόσο, λόγω των απειλών που βλέπουμε σήμερα, πρέπει να επισπεύσουμε την εφαρμογή των νέων κανόνων και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μέσω επιπρόσθετων μέτρων και στενότερης συνεργασίας» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία διασυνοριακών υποδομών ή υποδομών που παρέχουν υπηρεσίες σε περισσότερες από μια χώρες. Η ξεκάθαρη ταυτοποίηση αυτών των υποδομών και των οργανισμών που τις ελέγχουν καθώς και η συλλογική δέσμευση για την προστασία τους είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών, προστίθεται.

Η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε τεστ αντοχής (stress tests) αυτών των υποδομών και των διαχειριστών τους στη βάση κοινών αρχών που θα συμφωνηθούν σε επίπεδο ΕΕ.

Μεταξύ άλλων το προσχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των δυνατοτήτων γρήγορης ειδοποίησης και ανταπόκρισης σε περίπτωση επεμβάσεων σε κρίσιμες υποδομές μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Επίσης καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία με εταίρους και τρίτα κράτη, ενώ η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα ενισχύσουν τη συνεργασία για το θέμα με το ΝΑΤΟ μέσω του δομημένου διαλόγου με τη Συμμαχία.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών