Η ενεργειακή ακρίβεια ταλανίζει το Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα μενού επιλογών για την αντιμετώπιση της κρίσης του διογκωμένου κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα βρετανικά νοικοκυριά καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος φέρεται να είναι οι επιλογές αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έναν πιθανό έκτακτο προϋπολογισμό εντός ημερών από την ανάδειξη του νέου Πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες στο Λονδίνο, η υπόθεση εργασίας στο Yπουργείο είναι πως τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιωθούν και η Λιζ Τρας θα διαδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα τον Μπόρις Τζόνσον, κερδίζοντας άνετα τον Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική διαδικασία διαδοχής.

Η νυν Υπουργός Εξωτερικών έχει πει ότι θέλει να παρουσιάσει έναν έκτακτο μίνι προϋπολογισμό έως το τέλος του μήνα με μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών, τα οποία πάντως έχει αποφύγει να προσδιορίσει. 

Ωστόσο, από την ανάληψη των καθηκόντων της την προσεχή Τρίτη θα έχει στη διάθεσή της μόνο δυόμισι εβδομάδες πριν η Βουλή των Κοινοτήτων κλείσει στις 22 Σεπτεμβρίου για την καθιερωμένη ετήσια περίοδο των κομματικών συνεδρίων.

Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών αποδέχονται ότι το πακέτο ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών που είχε ανακοινώσει το Μάιο ο τέως Yπουργός Ρίσι Σούνακ για τη στήριξη των νοικοκυριών ως προς την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πλέον δεν επαρκεί. Έκτοτε οι τιμές του φυσικού αερίου και η τροχιά των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας έχουν υπερβεί τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, που σε περίπτωση νίκης της Λιζ Τρας αναμένεται να είναι ο νυν Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κουάσι Κουάρτενγκ, θα βρει στο γραφείο του έναν φάκελο με προβλέψεις για το μέλλον του πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια στα νοικοκυριά, τις πιθανές επιπτώσεις των υψηλών χρεώσεων και σκέψεις για στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών.

Το πακέτο προτάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, την κατάργηση των προγραμματισμένων αυξήσεων στο φόρο των επιχειρήσεων και την προσωρινή αφαίρεση των πράσινων τελών από τους λογαριασμούς ενέργειας, μέτρα που ήταν βασικές προτάσεις της κ. Τρας κατά την προεκλογική εκστρατεία της. 

Πέρα από αυτά τα μέτρα, ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν και πιο γενναιόδωρα βοηθήματα προς τα ασθενέστερα νοικοκυριά, αν και αρχικά η κ. Τρας είχε ταχθεί κατά των πρόσθετων επιδομάτων, δίνοντας έμφαση στην άμεση ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

Θεωρείται επίσης πιθανό να υπάρξει αλλαγή στους όρους ή στον τρόπο χορήγησης του ενιαίου επιδόματος πρόνοιας που λαμβάνουν εκατομμύρια πολίτες. Επίσης θα μπορούσε να υιοθετηθεί η πρόταση της εταιρείας ενέργειας Όvo για υψηλότερες χρεώσεις για την κατανάλωση ενέργειας από ένα όριο και πάνω, μέτρο που θα αύξανε το οικονομικό βάρος για τα πλουσιότερα νοικοκυριά έναντι των φτωχότερων.

Εξετάζονται επίσης τρόποι εξασφάλισης «καλύτερης ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας στην αγορά χονδρικής», ώστε να μπορέσει το όριο χρεώσεων για τα νοικοκυριά να μειωθεί κατά 400 με 500 λίρες το χρόνο.

Πιθανό μέτρο είναι επίσης η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων της κυβέρνησης με εταιρείες παροχής ανανεώσιμης ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι τιμές που χρεώνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών