DBRS Morningstar: Διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για EFSF

Στην κορυφαία αξιολόγηση "ΑΑΑ" διατήρησε ο οίκος DBRS Ratings τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), διατηρώντας παράλληλα τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο R-1 (υψηλό). Σημειώνει ότι η τάση των δύο αξιολογήσεων παραμένει σταθερή.

Η αξιολόγηση υποστηρίζεται από τις άνευ όρων και αμετάκλητες εγγυήσεις και υπερεγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως ορίζεται στη Συμφωνία Πλαίσιο του EFSF, από την πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του EFSF και από την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών να υποστηρίξουν τον θεσμό.

Ο οίκος θεωρεί ως βασικούς εγγυητές του EFSF τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Όπως σημειώνει, αυτές οι 4 χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% στις συνεισφορές προς τον EFSF, ενώ μαζί συγκεντρώνουν το 83% της συνολικής συνεισφοράς στις εγγυήσεις. Η σταθμισμένη μέση αξιολόγηση εγγυητή αυτής της ομάδας βρίσκεται στο ΑΑ (υψηλό). Παρόλα αυτά, ο DBRS Morningstar θεωρεί ότι η αξιολόγηση του EFSF παραμένει στο AAA, εξαιτίας της ισχυρής δέσμευσης των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ έναντι του θεσμού και από πρόσθετα οφέλη διαφοροποίησης που προκύπτουν από κυβερνήσεις ΑΑΑ εκτός των βασικών εγγυητών.

Οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ, σημειώνει ο οίκος, έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και, πιο πρόσφατα, από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ενώ οι οικονομίες Ευρωζώνης είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από το σοκ του κορωνοϊού το 2021, η ισχυρή αύξηση των τιμών της ενέργειας τους τελευταίους μήνες έχει θολώσει τις οικονομικές προοπτικές.

Επιπλέον, η επακόλουθη ήπια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνοδεύτηκε από αυξανόμενη απόκλιση στο κόστος χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η έκταση της οποίας, ωστόσο, παραμένει μέχρι στιγμής σαφώς κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2011-2012.

Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι θα παρακολουθεί πιθανές αποκλίσεις στις οικονομικές, δημοσιονομικές και χρεωστικές θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα εάν αυτές οδηγούν σε χαμηλότερη συνοχή. Οι αντιλήψεις για μεγαλύτερες αποκλίσεις ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω ευρωσκεπτικισμό, σημειώνει, και θα μπορούσαν να φέρουν νέες προκλήσεις στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η DBRS Morningstar συνεχίζει να αξιολογεί τη δέσμευση των βασικών εγγυητών να υποστηρίξουν το EFSF ως πολύ ισχυρή. Το EFSF ήταν αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους της ευρωζώνης πριν από περίπου μια δεκαετία, και ένα δείγμα της δέσμευσης των κρατών μελών να διατηρήσουν τη Νομισματική Ένωση. Δεδομένης της σημασίας του EFSF, ο DBRS Morningstar συνεχίζει να πιστεύει ότι οι εγγυητές του είναι πολύ πιθανό να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να παρέχουν υποστήριξη στον θεσμό σε ένα σενάριο πίεσης.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων του EFSF χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και σχετικά χαμηλή ποιότητα ενεργητικού. Δάνεια συνολικού ύψους 172,6 δισ. ευρώ παραμένουν ανεξόφλητα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Από το ποσό αυτό, τα 130,9 δισ. ευρώ (76%) συγκεντρώνονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο σχετικά αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με αυτό το άνοιγμα δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να τηρήσουν τις εγγυήσεις του EFSF, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε να αναγνωρίζει στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022 την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο EFSF/ESM ενέκρινε την αποδέσμευση της έκτης δόσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, όπως συμφωνήθηκε στα τέλη του 2018, λόγω της προόδου των μεταρρυθμίσεων της χώρας τον περασμένο χρόνο.

Ο DBRS Morningstar βλέπει επίσης θετικά τον υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης μεταξύ του EFSF και του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Και οι δύο θεσμοί λειτουργούν υπό την ίδια διαχείριση και επωφελούνται από το ίδιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο τους επιτρέπει να επιβλέπουν τις αποπληρωμές του χρέους και θα τους επιτρέψει να αναλάβουν γρήγορα μέτρα, εάν χρειαστεί, λέει.

Ωστόσο, ο DBRS σημειώνει ότι θα μπορούσε να προβεί σε υποβάθμιση αν υπάρχει αξιοσημείωτη επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας ενός βασικού εγγυητή, ιδίως εάν αυτό αντικατοπτρίζει σημαντική αποδυνάμωση της συνοχής των βασικών κρατών μελών ή της ισχύος της πολιτικής τους δέσμευσης στη Νομισματική Ένωση ή - αν και είναι απίθανο λόγω της σταθερής τους τάσης - η Γαλλία ή η Γερμανία υποβαθμίστούν

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία