Συρρικνωμένη η βρετανική οικονομία, μουδιασμένη η κατανάλωση

Κατά 0,1% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.

Συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,8%, μειωμένο από το 1,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Η αρνητική επίδοση αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης σε μια σειρά προϊόντων, που με τη σειρά της οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και στη συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7%, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι τα στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανεβάζουν το ποσοστό περίπου στο 8,5%, δηλαδή σε υψηλό 40 ετών. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει αύξηση του πληθωρισμού σε λίγο παραπάνω από 10% το φθινόπωρο.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά από την πανδημία διαταράσσεται τώρα από τη «βάρβαρη εισβολή του Πούτιν» στην Ουκρανία και από άλλες παγκόσμιες προκλήσεις.

«Η ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τις οικογένειες μακροπρόθεσμα, άρα μαζί με την ελάφρυνση της άμεσης πίεσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επενδύουμε στο κεφάλαιο, στους ανθρώπους και στις ιδέες για να τονώσουμε το επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από το Στόουκ-ον-Τρεντ, όπου συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, πως η ανάκαμψη από την πανδημία βασίστηκε στην ισχυρή απασχόληση. Επομένως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση πρέπει και τώρα να επικεντρωθεί σε μια ισχυρή ανάκαμψη μέσω της υψηλής απασχόλησης. «Είμαι ενθαρρυμένος από τα στοιχεία ανάπτυξης που είδα το πρωί. Θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας είναι η απάντηση», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για την πιθανότητα ύφεσης το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών