Γ. Θεοχαρίδης: Σε εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς

Σε πλήρη εγρήγορση με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), τελώντας εν αναμονή της αξιολόγησης κινδύνων και των απαντήσεων που ζήτησε να λάβει από τις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών(ΚΕΠΕΥ) για το πώς και σε ποιο βαθμό ενδεχομένως επηρεάζονται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και για τα μέτρα που έχουν λάβει προς αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Θεοχαρίδης, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσίας, η ΕΚΚ τέθηκε σε κινητοποίηση, μελετώντας προσεκτικά το περιεχόμενό τους και αξιολογώντας την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπέδειξε, με εγκύκλιο που εξέδωσε προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και οι ΚΕΠΕΥ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόνισε την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσία, ζητώντας παράλληλα από τις ΚΕΠΕΥ να προβούν σε αξιολόγηση των κινδύνων και σε περίπτωση που τα μέτρα επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία τους, τη κεφαλαιακή τους επάρκεια ή και τα κεφάλαια που κρατούν- είτε δικά τους είτε για λογαριασμό πελατών-, να την ενημερώσουν.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρισμός: Το πλήγμα από τυχόν χαμένες ρωσικές αφίξεις σε αριθμούς

Mackenzie Tower: Νέος πύργος έρχεται στη Λάρνακα

Ένα πεντάστερο ξενοδοχείο ανακοίνωσε το come back του

 

Η προθεσμία που περί τούτου δόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι μέχρι την προσεχή Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Διαβάστε εδώ: Κεφαλαιαγορά: Καμπανάκι σε ΚΕΠΕΥ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Ζητάμε ενημέρωση για το πώς, είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρεάζονται από τις κυρώσεις που τέθηκαν, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τρίτες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ», επισήμανε στο InBusinessNews o κ. Θεοχαρίδης, για να υπογραμμίσει πως ανάλογα με την ενημέρωση της οποίας θα τύχει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, ανάλογα με την κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority-ESMA).

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς στην Κύπρο», τόνισε, για να επαναλάβει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά την κατάσταση και επικεντρώνει ακριβώς τις προσπάθειές της στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Ως γνωστό, στην Κύπρο δραστηριοποιείται αριθμός ρωσικών συμφερόντων ΚΕΠΕΥ, οι οποίες διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP