Στην... αναφορά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κάλεσε στο Προεδρικό τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ την Πέμπτη αφότου η υπηρεσιακή κυβέρνηση τοποθετήθηκε πως η απόφασή του για ουσιαστικό τερματισμό των επιδοτήσεων καυσίμων είναι ενάντια στις πολιτικές της και ενάντια στη νομοθεσία. 

Ο τερματισμός των επιδοτήσεων καυσίμων θα άνοιγε μια νέα φάση στην χρηματοοικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση  του νομίσματος της χώρας περισσότερο από 90% από το 2019 και έχει φτωχοποιήσει πάνω από το μισό πληθυσμό της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από την αρχή της κρίσης η Κεντρική Τράπεζα στην ουσία επιδοτούσε τα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα δολαρίων που είχε για να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές σε αξία συναλλάγματος κάτω από αυτή της παράλληλης αγοράς, εξαντλώντας τα αποθέματα αυτά.

Σε ανακοίνωση το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι η κίνηση του Σαλαμέχ είναι ενάντια σε νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή τον Ιούνιο όσον αφορά την έκδοση προπληρωμένων καρτών για τους άπορους, η χρηματοδότηση για τις οποίες δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της αργά την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι θα προσφέρει πίστωση για τις εισαγωγές καυσίμων στη βάση της τιμής αγοράς για τη λιβανική λίρα από την Πέμπτη. Την Πέμπτη δεν ανακοινώθηκαν τιμές καύσιμων από το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο συνήθως τις ανακοινώνει κάθε Τετάρτη.

Χωρίς την επιδότηση η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων προβλέπεται να είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή από την προηγούμενη τιμή της σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός στο Λίβανο την Τετάρτη.

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία