Reuters: Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική του ο OPEC+

Ο OPEC+, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση τους την Τρίτη να καταλήξουν σε μια απόφαση για την σταδιακή κατάργηση ενός μέρους από τους περιορισμούς που εφαρμόζουν στην παραγωγή τους, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές. 

Τον προηγούμενο Απρίλιο ο OPEC+ είχε αποφασίσει να αφήσει να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές επιπλέον 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για την περίοδο Μαιου - Ιουλίου καθώς περίμενε περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία.

Από την περίοδο εκείνη, το πετρέλαιο έχει διευρύνει το ράλι του, κερδίζοντας πάνω από 30% μέχρι σήμερα το 2021 και πλησιάζοντας τα 70 δολ. το βαρέλι. 

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις αγορές και το ιρανικό πετρέλαιο, καθώς οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο, περιορίζει πλέον την ανοδική δυναμική.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η αύξηση της παραγωγής από το Ιράν δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

"Περιμένουμε η αναμενόμενη επιστροφή της ιρανικής παραγωγής και των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά να πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και διαφανή τρόπο", αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής του Οργανισμού εξάλλου επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του OPEC για ένα σημαντικό άλμα της παγκόσμιας ζήτησης κατά 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναφέρουν πηγές του OPEC+ στο Reuters. 

Παράλληλα, η Κοινή Επιτροπή μείωσε κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την πρόβλεψη της για την παγκόσμια προσφορά και πλέον περιμένει το έλλειμμα το 2021 να φτάσει τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα προηγουμένως, ένα σημάδι ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν ταχύτερα από το αναμενόμενο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ αναγκάστηκε μέσα στην κρίση του κορονοϊού να μειώσει την παραγωγή του κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια μείωση-ρεκόρ, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αυτών παραμένουν σε ισχύ, με τον OPEC+ να προχωρά σταδιακά σε άρση των περιορισμών προκειμένου να μην πυροδοτήσει μια νέα κατάρρευση των τιμών λόγω της υπερπροσφοράς.

Τα futures του Brent κερδίζουν σήμερα 98 cents ή 1,5% στα 69,70 δολ. το βαρέλι. 

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό