«Έκρηξη» IPO σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω Covid-19

Τον δρόμο των IPO ακολουθούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν την επενδυτική "όρεξη” για καινοτομία στον χώρο των επιστημών που είδε σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εισαγωγές στο αμερικάνικο χρηματιστήριο από τις αρχές του 2021 έχουν ξεπεράσει τις 40, ενώ μέσα στο 2020 ήταν μόλις 92. Ήδη από πέρυσι, οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο σχεδόν 300% και οι μετοχές της BioNTech, που συνεργάστηκε με την Pfizer για την παραγωγή εμβολίου κατά του Covid-19, αυξήθηκαν περισσότερο από 120%.

Στις πιο σημαντικές εισαγωγές συγκαταλέγονται δύο ευρωπαϊκές εταιρείες που εργάστηκαν για την παραγωγή των εμβολίων κατά του Covid-19: η Vaccitech και η Valneva.

Vaccitech

Η Vaccitech, η start-up πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ πριν μία εβδομάδα. Η εταιρεία από την Οξφόρδη, με συνιδρύτρια την Sarah Gilbert που ηγήθηκε της ανάπτυξης του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται να τιμολογήσει την αρχική δημόσια προσφορά της εντός του Απριλίου. Ακόμα η Vaccitech δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση.

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των start-up βιοτεχνολογίας επιλέγουν να συμπεριληφθούν στον Nasdaq, το ντεμπούτο της Vaccitech στις ΗΠΑ θεωρείται μεγάλη απώλεια για το Λονδίνο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει - ειδικά μετά το Brexit - να γίνει επενδυτικός κόμβος στον χώρο των βιοεπιστημών.

Η Vaccitech είχε συγκεντρώσει πρόσφατα μετά από έναν επενδυτικό κύκλο περίπου 168 εκατ. δολάρια με βασικό επενδυτή την M&G Investment Management. Ο επενδυτικός αυτός γύρος αποτίμησε την αξία της Vaccitech στα 450 εκατ. δολάρια.

Συμμετοχή στην εταιρεία έχει και το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν στους FT. Στους υπόλοιπους επενδυτές περιλαμβάνονται η GV, ο επενδυτικός βραχίονας της Alphabet, η Sequoia Capital China και η Gilead.

Παράλληλα βέβαια, η αρνητική δημοσιότητα που ακολουθεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις ανησυχίες για περιστατικά θρομβώσεων μπορεί να μειώσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

Σημειώνεται πως η AstraZeneca διαθέτει την εμπορική άδεια για το εμβόλιο κατά του Covid-19 και για την ώρα το διανέμει σε μη κερδοσκοπική βάση λόγω πανδημίας. Μετά το πέρας της πανδημίας, η Oxford θα λάβει το 6% των εσόδων και η Vaccitech θα λάβει μερίδιο το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό.

Κατά τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου, η Vaccitech είχε ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για κλινικές δοκιμές των θεραπειών της για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), την χρόνια ηπατίτιδα και τον καρκίνο του προστάτη.

Valneva

Η γαλλική φαρμακευτική Valneva μπορεί να είναι μικρότερος "παίκτης” στην αγορά του Covid-19 ωστόσο υποστηρίζεται από έναν δυνατό παράγοντα, τη βρετανική κυβέρνηση.

Με έδρα στο Saint-Herblain της Γαλλίας, η Valneva έχει δεσμευτεί να παραδώσει στους Βρετανούς έως και 190 εκατομμύρια δόσεις ως το 2025 σε μια συναλλαγή ενδεχόμενης αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Valneva βέβαια από την πλευρά της ανέφερε πως οι περιορισμοί στις εξαγωγές λόγω Brexit ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά της να παραδώσει καθώς τα εμβόλια κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά συσκευάζονται στην ΕΕ.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να την προμηθεύσει με 60 εκατομμύρια δόσεις. Η Valneva είναι η δεύτερη γαλλική εταιρεία - μετά τη Sanofi - που λαμβάνει ευρωπαϊκά κεφάλαια για να αναπτύξει εμβόλιο κατά του Covid-19.

Με ανακοίνωσή της στις 10 Απριλίου, η γαλλική εταιρεία γνωστοποίησε πως κατέθεσε τα χαρτιά της στην αμερικάνικη Κεφαλαιαγορά ώστε να εισαχθεί στον Nasdaq, ωστόσο ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς. Ήδη διαπραγματεύεται στο γαλλικό χρηματιστήριο. Οι Goldman Sachs, Jefferies, Guggenheim Securities και Bryan, Garnier & Co. λειτουργούν ως συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών.

Cue Health

Η Cue Health Inc. φτιάχνει τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid και πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε πως σχεδιάζει μια αρχική δημόσια προσφορά εντός του έτους.

Στο πλαίσιο της IPO, η εταιρεία συνεργάζεται με τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley και της Goldman Sachs. Από την πλευρά της η Cue Health δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Το αμερικάνικο υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι θα επενδύσει 481 εκατ. δολάρια στην εταιρεία με στόχο την ενίσχυση της κατασκευής των τεστ Covid, τα οποία εμφανίζουν τα αποτελέσματα σε περίπου 20 λεπτά. Τα τεστ της εταιρείας για τον Covid-19 χρησιμοποιούνται σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ σε σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Η Cue Health, με επικεφαλής τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Ayub Khattak, συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Ιούνιο από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Madrone Capital Partners, Johnson & Johnson Innovation, Decheng Capital και Foresite Capital.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία επεξεργαζόταν το ενδεχόμενο νέου επενδυτικού γύρου που θα ανέβαζε την αποτίμησή της πάνω από τα 2 δισ. δολάρια.

Reneo Pharmaceuticals

Η αμερικάνικη Reneo Pharmaceuticals με έδρα το Σαν Ντιέγκο μπήκε στο χρηματιστήριο στις 9 Απριλίου με αρχική δημόσια προσφορά 6.250.000 μετοχών στα 15 δολάρια ανά μετοχή αντλώντας 93,8 εκατ. δολάρια. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 13,20 δολάρια.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014 εστιάζει στην ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς με γενετικά μιτοχονδριακά νοσήματα.

Η IPO της Reneo έρχεται περίπου τέσσερις μήνες αφότου η εταιρεία συγκέντρωσε 95 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης που υποστηρίχθηκε από τους Novo Nordisk, Novo Ventures και Abingworth.

IPO σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη

Η Oxford Nanopore μια start-up που εργάζεται πάνω σε μεθόδους γενετικής ανάλυσης επέλεξε το Λονδίνο για την εισαγωγή της στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η δημόσια προσφορά αναμένεται να γίνει στο δεύτερο μισό του 2021.

Η Oxford Nanopore αποτιμήθηκε στα 2,3 δισ. λίρες τον Μάρτιο αφότου η εταιρεία ανάπτυξης πνευματικών δικαιωμάτων IP Group που κατέχει μερίδιο 15% εκτίμησε τη συμμετοχή της στα 340,3 εκατ. λίρες.

Αυτό καθιστά την Oxford Nanopore έναν από τους σπάνιους "μονόκερους" του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή μια μη εισηγμένη εταιρεία τεχνολογίας αξίας άνω των 1 δισ. λιρών. Στους επενδυτές συγκαταλέγονται η αμερικανική φαρμακευτική Amgen, το fund GIC από την Σιγκαπούρη, την China Construction Bank International και την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders SDR.

Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο CEO, Dr Gordon Sanghera, "οι προκλήσεις του 2020 ανέδειξαν τη σημασία των βιοεπιστημών ως προς την κατανόηση και τη βελτίωση του κόσμου γύρω μας. Η τεχνολογία προσδιορισμού αλληλουχιών DNA και RNA της εταιρείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές”.

Τον Αύγουστο, η Oxford Nanopore εξασφάλισε συμβόλαιο ύψους 113 εκατ. λιρών με την βρετανική κυβέρνηση για την προμήθεια του testing kit "LamPORE" το οποίο παρέχει γρήγορη και χαμηλού κόστους ανίχνευση του SARS-CoV-2.

Το συμβόλαιο αυτό ξεπερνά τα  έσοδα ύψους 52 εκατ. λιρών που κατέγραψε η Oxford Nanopore το 2019.

Τέλος, η Synlab με έδρα το Μόναχο σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και με τιμή μετοχής στα 18 - 23 ευρώ.

Ο μεγαλύτερος πάροχος εργαστηριακών υπηρεσιών της Ευρώπης θα έχει έτσι κεφαλαιοποίηση ύψους έως και 5 δισ. ευρώ εξαργυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τη ζήτηση για τεστ Covid-19.

Η Synlab ανακοίνωσε στις 19 Απριλίου ότι θα προσφέρει έως και 71,5 εκατ. κοινές μετοχές σε μια IPO που θα φτάσει τα 1,48 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία στοχεύει να συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια ευρώ στην IPO, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρεών.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον όμιλο Cinven, τη δανέζικη Novo Holdings και το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, θα πωλήσουν επίσης τα μερίδιά τους.

Η Cinven αγόρασε την Synlab έναντι 1,7 δισ. ευρώ από τον όμιλο BC Partners το 2015 και στη συνέχεια την συγχώνευσε με την γαλλική Labco για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία εργαστηριακών υπηρεσιών της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου 500 εκατομμύρια τεστ ετησίως για 100 εκατομμύρια ασθενείς.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διενήργησε 11,6 εκατομμύρια μοριακά τεστ (PCR) για τον Covid-19 κατά τη διάρκεια του 2020.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών