S&P: Υποβάθμιση ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips λόγω υψηλότερου κινδύνου για τη βιομηχανία

Την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών κολοσσών πετρελαίου των ΗΠΑ, ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, επικαλούμενος υψηλότερο κίνδυνο για τη βιομηχανία λόγω της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου και των πολιτικών μετριασμού των κλιματικών αλλαγών.

 

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους των τριών εταιρειών κατά μία βαθμίδα, σε «AA-» για τις ExxonMobil και Chevron και σε «A-» για την ConocoPhillips, μετά από μια ανασκόπηση σε ολόκληρο τον τομέα τον προηγούμενο μήνα που έδειξε ένα κάπως χειρότερο προφίλ κινδύνου σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

 

Σε αναφορές του ο S&P τονίζει ότι οι υποβαθμίσεις ήταν δικαιολογημένες παρά τις «σημαντικά» καλύτερες συνθήκες στις αγορές για τους παραγωγούς ενέργειας το 2021 «και μετά», σε σύγκριση με το 2020.

 

Ο S&P σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή ενέχει κίνδυνο για τη βιομηχανία λόγω της πιθανής απώλειας μεριδίου αγοράς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Η ανάλυση του S&P εκτιμά ότι η ανοδική πορεία για τους κολοσσούς του πετρελαίου, μόλις ο πλανήτης ανακάμψει από την πανδημία της Covid-19, μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν από προηγούμενες ανακάμψεις της αγοράς.

 

Πέρσι, οι πέντε μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κολοσσοί πετρελαίου - BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total – απώλεσαν 77 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ύφεσης του κλάδου, εν μέσω αδύναμης ζήτησης λόγω της Covid-19.

Η βιομηχανία αντιμετωπίζει επίσης μια πιο αδύναμη προοπτική κερδοφορίας και «σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες που προκαλούνται από την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης της αγοράς λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υπογραμμίζει ο S&P σε έκθεση του Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών