ΕΕ: Μπαρμπάντος και Ανγκουίλα στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων φορολογικών δικαιοδοσιών

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ επικαιροποίησε τον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων φορολογικών αρμοδιοτήτων της ΕΕ, προσθέτοντας τα Μπαρμπάντος και την Ανγκουίλα. Και οι δύο δικαιοδοσίες προστέθηκαν στη λίστα λόγω ανησυχιών σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια. Ταυτόχρονα, η ΕΕ αφαιρεί από τον κατάλογο τις Νήσους Καϊμάν και το Ομάν, δεδομένου ότι έχουν εκπληρώσει τις εκκρεμείς δεσμεύσεις τους για την άρση ενός επιβλαβούς φορολογικού καθεστώτος και την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας αντίστοιχα.

Η σημερινή επικαιροποίηση διατηρεί τον αριθμό των χωρών της λίστας (12 κράτη): Αμερικανική Σαμόα, Ανγκουίλα, Μπαρμπάντος, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Σεϊχέλες, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Βανουάτου και Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας καταχώρισης στην ΕΕ, οι δικαιοδοσίες αξιολογούνται βάσει τριών βασικών κριτηρίων,  φορολογική διαφάνεια, δίκαιη φορολογία και πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Από όσους δεν πληρούν κάποιο από αυτά τα κριτήρια ζητείται δέσμευση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εντός καθορισμένης προθεσμίας και διατρέχουν τον κίνδυνο να προστεθούν στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών, εάν αυτές οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν. Τούτου λεχθέντος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κράτη μέλη αποφάσισαν και πάλι να παραχωρήσουν ορισμένες παρατάσεις σε ορισμένες χώρες στον τρέχοντα «γκρίζο κατάλογο» για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία