Κομισιόν: Αυξάνονται οι προσδοκίες για την απασχόληση

Η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του οικονομικού κλίματος της ΕΕ συνεχίζεται και οι προσδοκίες για την απασχόληση αυξάνονται, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μετά την ιστορική ύφεση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) συνεχίστηκε τον Αύγουστο του 2020. Η καταγραφή σημαντικών αυξήσεων στη ζώνη του ευρώ (+5,3 μονάδες στο 87,7) και στην ΕΕ (+5,0 στο 86,91), για τον ESI και στις δύο περιοχές έχει μέχρι στιγμής ανακτήσει περίπου το 60% των συνδυασμένων ζημιών του Μαρτίου και του Απριλίου. Επίσης, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) βελτιώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα (κατά 2,9 μονάδες σε 89,6 στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,7 μονάδες σε 89,5 στην ΕΕ).

Στην Ελλάδα ο ESI παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στις 90,7 μονάδες, ενώ ο ΕΕΙ αυξήθηκε σε 105,6 μονάδες. Στην Κύπρο ο ESI αυξήθηκε σε 83,2 μονάδες και ο EΕΙ έπεσε στις 95,9 μονάδες.

Στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη του ESI προέκυψε από τη συνεχή βελτίωση της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και, ιδίως, της εμπιστοσύνης των υπηρεσιών.

Αντίθετα, η εμπιστοσύνη μειώθηκε στις κατασκευές και παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε σημαντικά στη Γαλλία (+9,3), τις Κάτω Χώρες (+7,1), τη Γερμανία (+5,9) και την Ιταλία (+2,7). Αντίθετα, ο ESI υπέστη οπισθοδρόμηση στην Ισπανία (−2,5).

Η τρίτη απότομη αύξηση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες (+9,0) οδήγησε στη βελτίωση της αξιολόγησης τόσο της κατάστασης των επιχειρήσεων όσο και της ζήτησης τους τελευταίους 3 μήνες, ενώ οι προσδοκίες ζήτησης μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες. Η σχεδόν αμετάβλητη εμπιστοσύνη των καταναλωτών (+0.3) αντικατοπτρίζει τις γενικά σταθερές προθέσεις των νοικοκυριών να κάνουν σημαντικές αγορές και προσδοκίες σχετικά με τις οικονομικές τους συνθήκες.

Αντίθετα, η εκτίμηση των νοικοκυριών για τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση και τις χρηματοοικονομικές τους συνθήκες τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώθηκε ελαφρά.

Η αύξηση της εμπιστοσύνης του λιανικού εμπορίου (+4.6) αντικατοπτρίζει τις πιο θετικές απόψεις των λιανοπωλητών σχετικά με την επιχειρηματική κατάσταση τους τελευταίους 3 μήνες και σε μικρότερο βαθμό, σχετικά με την επάρκεια του όγκου των αποθεμάτων. Αντίθετα, οι προσδοκίες τους σχετικά με τη μελλοντική επιχειρηματική κατάσταση υπέστησαν μια μικρή μείωση τον Αύγουστο.

Η μικρή μείωση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα (40,4) προέκυψε από τις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες απασχόλησης των διαχειριστών, ενώ οι εκτιμήσεις τους για το επίπεδο των βιβλίων παραγγελιών παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές.

Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στον ESI) αυξήθηκε (+3,8). Καταγράφηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην αξιολόγηση τόσο της επιχειρηματικής κατάστασης όσο και της ζήτησης τους τελευταίους 3 μήνες, ενώ οι προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Η αύξηση του Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης (+2.9) αντικατοπτρίζει σημαντικά βελτιωμένα σχέδια απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, τα οποία μειώθηκαν εν μέρει μόνο από τα επιδεινωμένα σχέδια απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα. Παρόλο που δεν περιλαμβάνονται στον ΕΕΙ, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αυξήθηκαν σημαντικά στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, ενώ μειώθηκαν στις υπηρεσίες και στη βιομηχανία. Επίσης, οι προσδοκίες τιμών καταναλωτή μειώθηκαν τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών