Αργεντινή: Συμφωνία με τρεις πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους 65 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία με τρεις πιστωτές της για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέληξε η Αργεντινή, κάτι που ενδεχομένως θα την βοηθήσει να ξεφύγει από μια ζημιογόνα χρεοκοπία και να αναδιοργανώσει την οικονομία της που πλήττεται από την ύφεση.

Το Υπουργείο Οικονομίας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα προσαρμόσει ορισμένες ημερομηνίες πληρωμής και νομικές ρήτρες για να βελτιώσει αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως η «τελική» πρόταση στις αρχές Ιουλίου, χωρίς να αυξηθεί η συνολική πληρωμή ή οι τόκοι.

Μια από τις μεγάλες παραγωγούς σιτηρών και κάποτε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η Αργεντινή οδηγήθηκε στην ένατη χρεοκοπία της τον περασμένο Μάιο και βρίσκεται ενώπιον οικονομικής συρρίκνωσης ύψους 12% για φέτος μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

"Σήμερα (έχουμε) καταλήξει σε συμφωνία που θα επιτρέψει σε πιστωτές και σε κάποιους άλλους κατόχους (χρέους) να υποστηρίζουν την πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής και να παράσχουν στην Αργεντινή σημαντική ελάφρυνση χρέους", τονίζει στην ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομίας.

Οι πιστωτές περιλαμβάνουν την Ad Hoc Group, την Επιτροπή Πιστωτών της Αργεντινής και την Exchange Bondholder Group, οι οποίοι ενώθηκαν τον περασμένο μήνα για να αντιταχθούν σε προηγούμενη κυβερνητική προσφορά, προκαλώντας αδιέξοδο το οποίο απειλούσε να εκτροχιάσει μια ενδεχόμενη συμφωνία.
 
Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει μέχρι τις 24 Αυγούστου το χρονικό περιθώριο στους πιστωτές της για να απαντήσουν επίσημα αν αποδέχονται τη νέα συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών