EE: Διορία 15 ημερών στο eurogroup να ορίσει τις λεπτομέρειες της πιθανής χρηματοδότησης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε πολιτική εντολή στο eurogroup να καταλήξει στις λεπτομέρειες για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στα Κράτη Μέλη που θα τη χρειαστούν για να παράσχουν κρατικές ενισχύσεις στα κομμάτια της οικονομίας που έχουν πληγεί από την κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του COVID19. Ταυτόχρονα συμφώνησαν και σε συντονισμό της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, στη βάση επιστημονικών συμβουλών και κοινών πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 14 που αφορά το κομμάτι αυτό, οι 27 αναφέρουν: "σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε την Ευρωομάδα να παρουσιάσει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Στις προτάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πρωτοφανής χαρακτήρας του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και η αντίδρασή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν συνεκτικό τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται δε στην παράγραφο 15 ότι "τα Κράτη Μέλη μας έλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο.

Στην επόμενη παράγραφο (16) τονίζεται ότι "τα Κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη της οικονομίας στην τρέχουσα πανδημία του COVID19 αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξής".

Σε σχέση με την επιστολή των 9 Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι "συζητήσαμε όλες τις πιθανότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για να βρούμε τη σωστή λύση", επεξηγώντας τη δουλειά που έχει ανατεθεί πλέον στο eurogroup τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η χρήση του ESM για τον σκοπό αυτό.

Οι 27 υιοθέτησαν επιπλέον μια κοινή προσέγγιση για την κατάσταση στα εσωτερικά σύνορα για τον συντονισμός για τη διατήρηση της ροής των εμπορευμάτων. Συμφώνησαν δράσεις για τον ιατρικός εξοπλισμός, και ενημερώθηκαν για τις κοινές διαδικασίες προμηθειών, και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τους G20 για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Κομισιόν θα υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Οι 27 υιοθέτησαν και την εισήγηση για κοινή μεθοδολογία και συντονισμό στην λεγόμενη "στρατηγική εξόδου" προς την κανονικότητα, δηλαδή την άρση των περιορισμών σε μετακινήσεις και οικονομική δραστηριότητα, με βάση επιστημονικές συμβουλές και ακολουθώντας κοινά πρωτόκολλα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ανάσχεσης ή υπονόμευσης του αποτελεσμάτων των περιοριστικών μέτρων στην εξάπλωση του ιού.

"Μόλις τελείωσε η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε αποφασιστικότητα υιοθετώντας αυστηρά μέτρα και να συνεργαστούμε στενά εντός της ΕΕ για να περιορίσουμε την εξάπλωση του COVID-19. Πρέπει επίσης να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές. Ο ESM είναι το σωστό εργαλείο για αυτό εκτός από τα τρέχοντα μέτρα από την EKT. Tα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συμπεριληφθούν στις κοινές μας προσπάθειες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σεμπάστιαν Κουρτς, Καγκελάριος της Αυστρίας.

"Είχαμε μια καλή συζήτηση για την κρίση του COVID19 που μας επηρεάζει όλους, μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να λάβουμε μέτρα για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον και τις οικονομίες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο", σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού