Το ευρωπαϊκό «λουκέτο» βυθίζει τις ευρωαγορές

Με βαριές απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς σε ολόκληρη την ήπειρο μπαίνει «λουκέτο» σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 4,9% και αυτή την ώρα χάνει 7,64% στις 276,30 μονάδες. Ο τομέα πρώτων υλών με απώλειες 7%. Όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο βρετανικός FTSE100 x;anei 7,56%, ο γερμανικός DAX -7,78%, ο γαλλικός CAC50 -8,68%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 7,65% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με πτώση 8,92%.

Οι αγορές αντιδρούν στο shutdown που έχει επιβληθεί σε όλη την ήπειρο. Η Ισπανία απαγόρευσε για 15 ημέρες σε 46 εκατ. πολίτες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων Covid-19 στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία.

Στο μεταξύ, Γαλλία και Γερμανία έχουν κλείσει μεγάλα τμήματα των οικονομιών τους καθώς προσπαθούν να συγκρατήσουν τη διάδοση του κορωνοϊού.

Η βρετανική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ολοένα αυξανόμενες εκκλήσεις να λάβει περισσότερα μέτρα, μετά και την επέκταση της απαγόρευσης των πτήσεων από Βρετανία και Ιρλανδία από και προς τις ΗΠΑ, με εντολή Τραμπ.

Παράλληλα, τα χρηματιστήρια αντιδρούν και στην απόφαση – έκπληξη της Fed να μειώσει στο μηδέν το βασικό της επιτόκιο και να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,  ύψους 700 δισ. δολαρίων που θα συνεπάγεται αγορές αξίας περιουσιακών στοιχείων ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποτελούν κρατικά ομόλογα (treasuries) και 200 δισ. δολάρια θα αφορούν ενυπόθηκα δάνεια.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές σημείωσαν επίσης βαριές απώλειες αντιδρώντας στην απόφαση της Fed. Στην Αυστραλία ο  ASX έχασε 9,7%, ο Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε απώλειες 2,46% , ο Shanghai στην Κίνα έχασε 3,40%,  4,7% έχασε το Χονγκ Κονγκ ενώ 3,1% ήταν οι απώλειες στη Νότια Κορέα.

Βαριές απώλειες και στο πετρέλαιο με το μορεντ στα 31,73 δολ/βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 30,09 δολάρια.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Συμφωνία των 27 της Ε.Ε. για χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος Ουκρανίας
Σουηδία: Μείωσε το επιτόκιό της έπειτα από οκτώ χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Ευρώπη: Γιατί οι πολιτικές εξελίξεις εμποδίζουν τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών
Πτώση για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο
Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας, απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο
Wall: Διερύνει το θετικό ρεκόρ του στο 5x5 o Dow
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών