Ο Ερντογάν αυξάνει κατά 15% τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία

Σε αύξηση 15% του κατώτατου μισθού αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη νέα χρονιά μετά την απογοήτευση για την οικονομία που μεταφράστηκε στα ποσοστά που έλαβε το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές.

Ο καθαρός μηνιαίος κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβεται το 1/3 των εργαζομένων στην Τουρκία, θα αυξηθεί στις 2.325 λίρες Τουρκίας ($392) από το 2020, έναντι 2.021 λιρών το 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ζέχρα Ζουμρούτ Σελτσούκ. Ο πληθωρισμός Νοεμβρίου ανήλθε στο 10,56% και μειώνεται συνεχώς μετά το ποσοστό 25% που είχε φτάσει στα τέλη του 2018 – μετά την κατάρρευση της λίρας το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.

Η πτωτική πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού το 2018 ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις βαριές απώλειες που υπέστη το κόμμα ΑΚΡ έχασε στις φετινές δημοτικές εκλογές – με μεγαλύτερη ήττα αυτή της Κωνσταντινούπολης.

Σχεδόν 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι (σε σύνολο 33 εκατ.) αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή λίγο περισσότερο, αλλά επηρεάζει και τους υπόλοιπους, καθώς, όπως εξηγεί ο Μουράτ Μπιρντάλ, ακαδημαϊκός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο κατώτατος είναι μισθός αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους. «Την περασμένη χρονιά οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης».

Οι αλλαγές στον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια σήμανε ότι οι εργαζόμενοι επλήγησαν περισσότερο από αυτό που έδειξαν οι επίσημοι δείκτες.

Ο επικεφαλής της εργατικής ομοσπονδίας Turk-Is, Εργκούν Αταλάι, ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού στις 2.578 λίρες σε ομιλία του στις 5 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν στις 20 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα κάνει «μια χειρονομία που θα ικανοποιήσει και τους εργαζόμενους και τους εργοδότες».

Περί τα 4,6 εκατ. εργάτες στην Τουρκία είναι άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας εκτός αγροτικού κλάδου ανέρχεται σε 16,4%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει το 26,1%.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών