Η Ντάφνι που δολοφονήθηκε ξεσκεπάζοντας τη διαφθορά

Να σπάσει επιτέλους το τείχος της ατιμωρησίας ζήτησε ο Άντριου, ο γιος της  Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλίτσια, της δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Μάλτα, το 2017.

Η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε, έπειτα από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της, μετά την αποκάλυψη από την ίδια του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που προκάλεσε τριγμούς στη χώρα, καθώς η εμπλοκή σε αυτό και στη δολοφονία της δημοσιογράφου έφτασε μέχρι τα υψηλά δώματα της κυβέρνησης.

Η δολοφονία της Ντάφνι, της ανεξάρτητης δημοσιογράφου που ερευνούσε το σκάνδαλο με τα Panama Papers και της διαδρομής του μαύρου χρήματος, έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης κατά της διαφθοράς και της αδυναμίας των θεσμών στη χώρα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία και αναμένεται τον Ιανουάριο, με τον πρωθυπουργό Μούσκατ να παραιτείται να διεξάγει εκλογές.

Η Γκαλίτσια ανέβαζε τις σοκαριστικές της αποκαλύψεις σε προσωπική της ιστοσελίδα, καθώς κανένα ΜΜΕ στη Μάλτα δεν τολμούσε να προχωρήσει σε αυτές τις δημοσιεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ξηλώσουν ένα ολόκληρο σύστημα δολοπλοκιών και διαπλοκής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κατηγορίες για παρεμπόδιση της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου αγγίζουν μέχρι και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ για συνενοχή στη δολοφονία κατηγορείται ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στη Μάλτα, ο επιχειρηματίας, Γιόργκεν Φένες.

«Ζητούμε από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα»
Την αδράνεια των θεσμών, οι οποίοι δεν φαίνεται να έδρασαν σωστά όταν έπρεπε, κατήγγειλε ο Άντριου Γκαλίτσια, ζητώντας ενίσχυση του ρόλου τους και αποφασιστικότητα.
 

Σε παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε αποτροπιασμό για την φερόμενη εμπλοκή της κυβέρνησης της Μάλτας στη δολοφονία της μητέρας του. «Με τη βοήθεια της Europol, βρήκαμε στοιχεία για τον μεσάζοντα, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε συμμετοχή στη δολοφονία», ανέφερε σχετικά για την κυβερνητική εμπλοκή.

Ο Άντριου ζήτησε την πολυπόθητη αλλαγή με ριζική αντιμετώπιση της διαφθοράς, όχι μόνο στη Μάλτα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλώντας σε πιο ισχυρές νομοθεσίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι πύργοι διαφθοράς που πρέπει να καταρριφθούν
«Η μητέρα μου έλεγε πρέπει να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και να βρεις τον τρόπο να τα διεκδικείς», τόνισε σχετικά, κάνοντας λόγο για πύργους διαφθοράς που θα πρέπει να καταρριφθούν.

«Η διαφθορά υπήρχε και συνεχιζόταν γιατί αυτοί που εμπλέκονταν σε αυτές τις δραστηριότητες, κατάφερναν να δρουν έτσι επειδή προκαλούσαν ταυτόχρονα τον φόβο, την απειλή, μέχρι την στιγμή που το αποκάλυψε η μητέρα μου», πρόσθεσε ακόμα.

 


Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη οι αρχές να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις απειλές, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που παλεύουν ενάντια στη διαφθορά χρειάζονται βοήθεια.

Ερωτηθείς γιατί βρίσκεται και μιλά ενώπιον της Ευρωβουλής εάν όντως πιστεύει ότι η ΕΕ δεν έδρασε έγκαιρα και σωστά, εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο, ότι οι θεσμοί θα πρέπει να ενισχυθούν και ότι ήταν λογικό να απογοητευτεί, εφόσον οι προσδοκίες του από την ΕΕ ήταν μεγαλύτερες.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών