Το Συμβούλιο υιοθέτησε και τυπικά τον προϋπολογισμό του 2020

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία που είχε συναφθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020, κάτι που σημαίνει ότι άν η συμφωνία επιβεβαιωθεί επίσης από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη, εγκρίνεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2020.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και άλλες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση της μετανάστευσης.

Το 21% του προϋπολογισμού θα αφορά μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω αυξήσεων για δράσεις σχετικές με το κλίμα σε διάφορους τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, οι μεταφορές και η ενεργειακές υποδομές και η εξωτερική δράση της ΕΕ.

Οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων καθορίζονται σε 168,7 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,5% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2019 όπως τροποποιήθηκε. Έχουν διατεθεί 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα ανώτατα όρια δαπανών του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, επιτρέποντας στην ΕΕ να αντιδράσει σε απρόβλεπτες ανάγκες.

Οι συνολικές πληρωμές ανέρχονται σε 153,6 δισ. Ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,4% από το 2019. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχή εφαρμογή των προγραμμάτων 2014-2020 σε πλήρη ταχύτητα.

Επιπλεόν, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις τρίτες χώρες-εταίρους της ΕΕ, σημειώνοντας ότι πολλές από αυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίπεδα ανισότητας τα οποία είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν 30 χρόνια πριν και αποτελούν απειλή για την εφαρμογή της ατζέντας του 2030.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι ανισότητες αποτελούν σημαντική τροχοπέδη για την εξάλειψη της φτώχειας και για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μπορούν να απειλήσουν τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και ένταξη, την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα, καθώς και να επιδεινώσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Στα συμπεράσματα αναγνωρίζεται επίσης η πολυδιάστατη φύση των ανισοτήτων, η οποία περιλαμβάνει οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές πτυχές, και απαιτεί να ληφθεί επειγόντως μέριμνα.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αποτελεί εσωτερική και εξωτερική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι η ισότητα και η αλληλεγγύη συγκαταλέγονται στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξωτερική της δράση.

Τέλος σημειώνεται ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με νέους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επισημαίνονται τα ελαστικά σε σχέση με παραμέτρους όπως η απόδοση των καυσίμων, η πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα και ο θόρυβος. Στόχος του κανονισμού είναι να παρέχει στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες και να τους επιτρέπει να επιλέγουν ελαστικά που είναι ασφαλέστερα, πιο αποδοτικά από άποψη καυσίμων και πιο αθόρυβα. Η συμφωνία επετεύχθη αργά το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου.

Οι νέοι κανόνες αντικαθιστούν έναν προηγούμενο κανονισμό και εισάγουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές όπως ότι το σχέδιο της ετικέτας των ελαστικών θα περιλαμβάνει εικονίδια για πρόσφυση επί χιονιού και πάγου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι ετικέτες θα γίνουν πιο ορατές στους καταναλωτές λόγω νέων κανόνων σχετικά με τον τρόπο προβολής τους, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων εξ αποστάσεως και των διαδικτυακών διαφημίσεων. Ακόμη οι κατώτερες κλάσεις απόδοσης καυσίμου, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον, διαγράφονται, ώστε να καταστεί σαφέστερη και ευκολότερη η κατανόηση της κλίμακας.

Επιπλέον, ο κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις για την προσθήκη παραμέτρων σε χιλιόμετρα και τριβή, εφόσον είναι διαθέσιμες, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη μείωση της ποσότητας μικροπλαστικών που εισέρχονται στο περιβάλλον λόγω της τριβής των ελαστικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών