Σε υψηλό 50 ετών το δημόσιο χρέος της Βρετανίας με Brexit χωρίς συμφωνία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών θα εκτιναχθεί το χρέος της Βρετανίας, εάν εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε την Τρίτη μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης (think-tank).

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) ανακοίνωσε ότι, λόγω των σχεδίων για τις δημόσιες δαπάνες του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο δανεισμός της Κυβέρνησης υπολογίζεται να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια στερλίνες (56 δισ. ευρώ), ποσό που ισοδυναμεί με το 2,3% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτιο, τέσσερις μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού ο Τζόνσον, δεσμευόμενος για ενίσχυση των δημόσιων δαπανών.

Επίσης, παραβιάζει τον δημοσιονομικό κανόνα της Κυβέρνησης για διατήρηση του δανεισμού κάτω από το 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα βιβλία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
 
Το Ινστιτούτο IFS αναφέρει πως ακόμη και ένα σχετικά καλό Brexit χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε ο δανεισμός να προσεγγίσει τα 100 δισ. στερλίνες ή στο 4% του ΑΕΠ.
 
Ως αποτέλεσμα, το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο σχεδόν 90% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ανακοίνωσε η IFS.

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία Brexit, σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία