Σε χαμηλό 5ετίας η μετανάστευση στη Βρετανία

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της από το 2013 στη διάρκεια 12 μηνών μέχρι τον Μάρτιο φέτος, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του αριθμού των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
 
Η αυξανόμενη μετανάστευση ήταν μια σημαντική ανησυχία όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ αν και από τότε το θέμα έχει υποχωρήσει στον κατάλογο με τις ανησυχίες των πολιτών. Παρ΄όλ΄αυτά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση από την ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.
 
Περίπου 612.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια 12 μηνών μέχρι τον Μάρτιο, ενώ 385.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από το ΗΒ στο εξωτερικό, μειώνοντας την καθαρή μετανάστευση στις 226.000, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που καταγράφηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και αφορούσε τους 12 προηγούμενους μήνες, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
 
Η καθαρή εισροή μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ παραμένει κοντά στο υψηλό των 236.000 που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και αφορούσε τους προηγούμενους 12 μήνες, και φθάνει τις 219.000 τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο φέτος.

Ωστόσο ο καθαρός αριθμών μεταναστών από την ΕΕ φαίνεται να έχει πέσει απότομα στις 59.000 τους δώδεκα μήνες μέχρι τον Μάρτιο από ένα υψηλό 218.000 το 2015.
 
Η μετανάστευση προς τη Βρετανία από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτινάχθηκε μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2012, καθώς οι Ευρωπαίοι από τη νότια Ευρώπη αναζήτησαν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης στη Βρετανία ξεπερνώντας τους Ευρωπαίους από την ανατολική Ευρώπη που αναζητούσαν υψηλότερους μισθούς.
 
Η Μαντλίν Σάμπσιον, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε πως τα στοιχεία δείχνουν μια επιστροφή στην προ χρηματοπιστωτικής κρίσης τάση στην καθαρή μετανάστευση από χώρες της ΕΕ, και πως δεν μοιάζει πιθανή μια εκτεταμένη αποχώρηση Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία.
 
«Η μετανάστευση από την ΕΕ εξακολουθεί να είναι σημαντική αλλά είναι τώρα σταθερή – και όχι η ‘μαζική προ-Brexit έξοδος’ για την οποία μιλούσαν ορισμένοι. Πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη – οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ είναι τώρα κάτοικοι για κάποιο διάστημα άρα είναι εγκατεστημένοι», είπε.
 
Η μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ, στην οποία η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πολύ μεγαλύτερο νομικό έλεγχο, αυξάνεται σταθερά έπειτα από μια πτώση στα μέσα της δεκαετίας, παρά τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τη συνολική καθαρή μετανάστευση κάτω από τις 100.000 ετησίως.
 
Ο Τζόνσον έχει πει πως μετά το Brexit, οι μελλοντικοί μετανάστες από την ΕΕ θα υπόκεινται σε ένα τεστ αξιολόγησης «στη βάση δεξιοτήτων» παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζεται στην Αυστραλία, καθώς και σε ελέγχους του ποινικού μητρώου τους.
 
Η MigrationWatch, μια οργάνωση που θέλει μικρότερη μετανάστευση, δήλωσε, σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία, πως οι εισροές μεταναστών εξακολουθούν να είναι «υπερβολικά υψηλές» και πως το Brexit είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για την επιβολή μεγαλύτερων ελέγχων.
 
Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Ιούνιο του 2019 η εταιρία έρευνας αγοράς ICM έδειξε ότι το 53% των Βρετανών θέλουν να μειωθεί η μετανάστευση, ενώ μόνο το 13% θέλει μια αύξησή της. Ωστόσο μόνο το 21% των ερωτηθέντων είχαν μια ισχυρά αρνητική άποψη για τη μετανάστευση –-λίγο λιγότεροι από εκείνους που είχαν μια ισχυρά θετική άποψη-- και οι περισσότεροι είναι αδιάφοροι.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 
 
 
 

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα