Νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι το νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν θα κλειδώσει δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων πιέζοντας περαιτέρω την Ισλαμική Δημοκρατία, στην τελευταία κίνηση στην σκακιέρα των εντάσεων Ουάσινγκτον - Τεχεράνης. 

Ο Μνούτσιν τόνισε ότι το διάταγμα βρισκόταν στο σχεδιασμό πριν από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές δυνάμεις, αλλά τα τιμωρητικά μέτρα αποτελούν επίσης απάντηση και σε αυτό, όπως και σε πρωτύτερες ενέργειες του Ιράν στον Κόλπο. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα στοχοθετήσουν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Θα περιλάβουμε" στον κατάλογο των κυρώσεων τον κύριο Ζαρίφ αργότερα αυτή την εβδομάδα", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οχτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης θα προστεθούν στην λίστα των προσώπων που θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το εν λόγω διάταγμα με τις νέες "σκληρές" κυρώσεις που έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, οι νέες κυρώσεις έρχονται σε συνέχεια "μιας σειράς επιθετικής συμπεριφοράς του ιρανικού καθεστώτος τις προηγούμενες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και την κατάρριψη του αμερικανικού UAV". Έπειτα, είπε ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα υπογραφόταν ανεξάρτητα από την κατάρριψη του αεροσκάφους.

"Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τεχεράνη", επισήμανε ο ένοικος του Λευκού Οίκου από το Οβάλ Γραφείο στους δημοσιογράφους, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα μπορεί να μείνουν σε ισχύ "για χρόνια".

"Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το διάταγμα θα εμποδίσουν τον ανώτατο ηγέτη, την ομάδα του και άλλους που είναι στενά συνδεδεμένοι με εκείνον να έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς οικονομικούς πόρους", δήλωσε ο Τραμπ. "Τα περιουσιακά στοιχεία του Aγιατολάχ Αλί Χαμενέϊ και της ομάδας του δεν θα διαφύγουν των κυρώσεων", είπε.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα