Κινέζος Πρέσβης: Ανηθικότητα η στάση των ΗΠΑ κατά Huawei

Με σκληρή γλώσσα εναντίον των ΗΠΑ μιλά ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, Huang Xingyuan, στον απόηχο της ένταξης της απαγόρευσης σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν προϊόντα και τεχνολογίες στη Huawei.
 
Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Gold, ο κ. Huang Xingyuan κάνει λόγο για «προδοσία επί των βασικών αρχών της οικονομίας της αγοράς» και «ανήθικη κίνηση» και εκφράζει την ελπίδα να μην ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γνωστοποιεί, επίσης, την κίνηση της Κίνας να καθιερώσει κατάλογο αναξιόπιστων εταιρειών, σημειώνοντας πως όσες εταιρείες καταχωρηθούν σε αυτόν θα έχουν απώλειες στην καλή τους φήμη αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες τους.
 
Διαβάστε ακόμα: Sonae Sierra: Έτσι θα συνεργαστούμε με το Neo Plaza
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Huang Xingyuan, «η Huawei, μετά από χρόνια δουλειάς και προσπαθειών έχει καταστεί πρωτοπόρος στην αγορά στον τομέα του 5G, σε σημείου που ΗΠΑ να αισθάνονται ότι απειλούνται. Αντιμέτωπη με αυτή τη στάση από την πλευρά των ΗΠΑ, ελπίζω ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα παραμείνουν δίκαιες και θα αντιμετωπίσουν τον εκβιασμό των ΗΠΑ για τις δικές τους προοπτικές».
Η Αμερική, πρόσθεσε ο Κινέζος Πρέσβης ανέκαθεν ισχυριζόταν ότι ήταν μια ολοκληρωμένη οικονομία, «ωστόσο τώρα  καταχράται τη διοικητική εξουσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημά της για να επιβάλει  εμπάργκο σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την «εθνική ασφάλεια»».
 
Διαβάστε ακόμα: Rosset: Το ζευγάρι Ρώσων παραγωγών ταινιών που έγιναν Κύπριοι
 
Αυτή η στάση εκ μέρους της Αμερικής, συμπληρώνει ο κ. Huang Xingyuan, συνιστά προδοσία επί των βασικών αρχών της οικονομίας της αγοράς. «Εν μέσω αυτής της επιθετικής πολιτικής από πλευρά των ΗΠΑ, ελπίζω ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα παραμείνουν δίκαιες και θα αντιταχθούν σε αυτή τη στάση των Αμερικανών, η οποία έχει στόχο το όφελος των δικών τους μακροπρόθεσμων συμφερόντων», τόνισε.
Προχωρώντας, ο Κινέζος Πρέσβης σημείωσε ότι υπάρχει η διαπίστωση υπάρχουν μερικές αμερικανικές και άλλες εταιρείες που ενεργούν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να «διακόψουν» τις συνεργασίες με τη  Huawei. «Δεν γνωρίζω τι είδους "εταιρική κουλτούρα" έχουν αυτές οι εταιρείες. Στην ανατολίτικη φιλοσοφία, το να κλωτσάς κάποιον όταν είναι σε δυσχερή κατάσταση αποτελεί ανήθικη κίνηση», πρόσθεσε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Huang Xingyuan τονίζει πως Κίνα έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της να καθιερώσει "κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων". «Ελπίζω ότι καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν θα καταχωρηθεί μεταξύ τους, διαφορετικά θα χάσουν τόσο την καλή τους φήμη όσο και τις δραστηριότητες τους», υπογράμμισε.
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Gold
 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες