O προφήτης της Όμαχα έδωσε το μικρόφωνο στους διαδόχους του

Στη συνέλευση των μετόχων της Berkshire Ηathaway, οι επενδυτές ακούν κάθε χρόνο με προσοχή τον απολογισμό και τις προβλέψεις του «προφήτη της Όμαχα», όπως αποκαλείται ο Γουόρεν Μπάφετ, για το μέλλον των αγορών και της εταιρείας, ενώ προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες για το ποιος θα τον διαδεχθεί στον κολοσσό, που έχει χτίσει. Αυτή τη φορά είχαν τη δυνατότητα να «ανακρίνουν» και τους δύο «υπολοχαγούς» του, που θεωρούνται και φαβορί να τον διαδεχθούν.  

Ο 88χρονος Μπάφετ, όπως και ο 95χρονος αντιπρόεδρος, Τσάρλι Μάνγκερ, δέχθηκαν και πάλι τις περισσότερες ερωτήσεις σε μία διαδικασία, που διήρκεσε πέντε ώρες, ενώ δεν θέλησαν να δώσουν καμία πληροφορία για το πότε ακριβώς επιθυμούν να αποχωρήσουν παραδίδοντας τα ηνία. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι ερωτήσεις αφορούσαν στρατηγικές επιλογές του τελευταίου έτους ή και ερωτήματα για το μέλλον, ο Μπάφετ έδειξε προς την πλευρά των αναπληρωτών, Γκρεγκ Άμπελ και Ατζίτ Τζάιν και τους παραχώρησε το μικρόφωνο. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτά τα δύο στελέχη είχαν την άμεση εποπτεία των βασικών δραστηριοτήτων της εταιρείας τον τελευταίο χρόνο. 

«Η αλήθεια είναι ότι εγώ και ο Τσάρλι φοβόμαστε να κοιτάξουμε πίσω. Αυτοί οι τύποι είναι καλύτεροι από εμάς» είπε στους μετόχους ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, προσθέτοντας: «Γνωρίζουν τη δουλειά πολύ καλύτερα, εργάζονται πολύ πιο σκληρά και είστε καλοδεχόυμενοι να απευθύνετε σε αυτούς τις ερωτήσεις σε αυτή την συνέλευση». 

Ο 56χρονος Άμπελ, ο οποίος επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες εκτός του κλάδου ασφαλειών, έδωσε έμφαση στο χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών επέκτασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο 67χρονος Τζάιν παρουσίασε τα πλεονέκτημα της μονάδας Geico έναντι των ανταγωνιστών της. 

Η Kraft Heinz

Ο Μπάφετ δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το μερίδιο στην Kraft Heinz, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Berkshire καθώς η εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών και δεν έχει ακαόμη ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του 2018. Ο Μπάφετ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και ο εταίρος του, 3G Capital, πλήρωσαν υπερβολικό τίμημα για την Kraft Foods Group το 2015 κατά τη συγχώνευσή της με την H.J. Heinz, την οποία είχαν εξαγοράσει δύο χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει καλές επιδόσεις.

Τα λάθη της Wells Fargo

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις και για το μερίδιο σχεδόν 10% στην Wells Fargo, την τράπεζα που έχει βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία 2,5 χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τους πελάτες της και για τη δημιουργία ακόμη και ψευδών λογαριασμών. Ο Μπάφετ επανέλαβε ότι η τράπεζα «έκανε ορισμένα μεγάλα λάθη» στις πρακτικές πωλήσεις και πρόσθεσε πως «όταν εντοπίζεις ένα πρόβλημα πρέπει να το λύνεις». Σημείωσε επίσης πως τα στελέχη εκείνα, που ευθύνονται για τα λάθη δεν θα πρέπει να φύγουν με τον πλούτο τους. 

Οι τεχνολογικές επενδύσεις

Με την επένδυση της Apple να έχει αποδόσει κέρδος άνω των 10 δισ. δολαρίων, ο Μπάφετ και τα άλλα στελέχη δέχθηκαν αρκετές ερωτήσεις και για πιθανές εξαγορές μεριδίων άλλων τεχνολογικών κολοσσών. Επανέλαβε ότι πρόσφατα έγινε επένδυση στην Αmazon και δήλωσε ότι έχει μετανιώσει το γεγονός ότι έχασε την ευκαιρία να επενδύσει σε εταιρείες, που είδαν την χρηματιστηριακή αξία τους να απογειώνεται, όπως η Google. 

To ρευστό 

Να θυμίσουμε ότι η Berkshire Ηathaway πέτυχε εντυπωσιακή επιστροφή στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ είδε το διαθέσιμο ρευστό της να σκαρφαλώνει στα 114 δισ. δολάρια. Το ύψος του ποσού γεννά σε αρκετούς επενδυτές προσδοκίες ότι θα προχωρήσει πιθανότατα σε νέα μεγάλα deals. Το πρώτο τρίμηνο πάντως κατά κύριο λόγο διέθεσε χρήματα για επαναγορά δικών της μετοχών. 

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία