Καθυστερεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ προειδοποίησε ότι το εμβληματικό σχέδιο του μπλοκ για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις τίθεται σε κίνδυνο, με τις κυβερνήσεις να υστερούν στην έγκριση των αναγκαίων νόμων.

Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, δήλωσε ότι ο στόχος της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών (CMU) έως το 2019 ενδέχεται να μην επιτευχθεί.

Το έργο CMU στοχεύει στην εναρμόνιση των διαδικασιών στο πλαίσιο του μπλοκ για τη βελτίωση των διασυνοριακών επενδύσεων, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια, παρά τις συνθήκες της ΕΕ που εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.

Ωστόσο, η νομοθεσία έχει καθυστερήσει, περιλαμβανομένων των απλουστευμένων διαδικασιών πτώχευσης, της ανάπτυξης πανευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών ταμείων και της δημιουργίας διασυνοριακής αγοράς καλυμμένων ομολόγων.

"Η CMU αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο με λόγια και πολιτικές δηλώσεις, αλλά και στην πράξη, και θα πρέπει να γίνεται αισθητή πρόοδος με τις νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι", ανέφερε ο κ. Dombrovskis.

"Παραμένει στις φιλοδοξίες μας όπως έχουμε τα βασικά δομικά στοιχεία για την CMU μέχρι το τέλος της θητείας μας ", ανέφερε, σε σχέση με το τέλος της θητείας της επιτροπής τον Νοέμβριο του 2019. "Πιστεύουμε ακόμα ότι είναι ρεαλιστική, αλλά απαιτεί εντατική εργασία. . . όλες οι νομοθετικές προτάσεις που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκονται στο τραπέζι. "

Οι παρατηρήσεις του κ. Dombrovskis ακολουθούν την πρόσκληση οκτώ υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούλιο για να «διπλασιαστούν» οι προσπάθειες για το έργο.

Από τα 13 νομοθετικά κείμενα που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή από το 2014, έχουν εγκριθεί μόνο τρεις, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ορίσει το έργο ως προτεραιότητα.

Η επιθυμία να βελτιωθούν οι κεφαλαιαγορές του μπλοκ είναι εν μέρει απάντηση στο Brexit. Οι υπάλληλοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, του κύριου οικονομικού κέντρου του μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντόπισε επίσης μια ένωση των κεφαλαιαγορών ως τρόπο βελτίωσης της ικανότητας της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Στο πλήρως ανεπτυγμένο κράτος της, η CMU θα περιλαμβάνει νέα πανευρωπαϊκά καθεστώτα αδειοδότησης για χρηματοπιστωτικές εταιρείες που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα και πιο κεντρική εποπτεία των αγορών σε επίπεδο ΕΕ.

Οι επαγγελματίες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παραπονούνται ότι η πρόοδος ήταν μικρή - με τα βασικά νομοθετικά επιτεύγματα μέχρι στιγμής να είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκδώσουν μετοχές και η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες που αγοράζουν τιτλοποιημένο χρέος.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η πρόοδος ήταν δύσκολη, επειδή ορισμένες πρωτοβουλίες της CMU αφορούσαν ευαίσθητους εθνικούς τομείς, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, και οι παγιωμένες εθνικές διαδικασίες σε τομείς όπως η αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων.

Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν επίσης απροθυμία να υιοθετήσουν την ιδέα της μεταφοράς περισσότερης εξουσίας από τις δικές τους εθνικές αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας στις αρχές της ΕΕ.

Η CMU θεωρείται επίσης καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών ανισορροπιών εντός της ΕΕ, κυρίως με την εξεύρεση τρόπων για τη διευθέτηση της οικονομίας των ανθρώπων σε πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία, σε επενδύσεις κερδοφόρες αλλού στο μπλοκ.

Ο κ. Dombrovskis δήλωσε ότι το σχέδιο εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό στοιχείο των προοπτικών ανάπτυξης της ΕΕ.

"Εάν εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους πολλές εταιρείες στην Ευρώπη, εταιρείες κεφαλαιαγοράς, εταιρείες fintech, γιατί δεν αυξάνονται στην Ευρώπη, είναι ακριβώς αυτό το κατακερματισμένο ρυθμιστικό και εποπτικό τοπίο όπου αντιμετωπίζουν διαφορετικές απαιτήσεις σε κάθε κράτος μέλος" αυτός είπε. "Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε - αυτή η κλιμάκωση".

ΠΗΓΗ: Financial Times

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών