Ανάπτυξη 0,4% προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε ανάπτυξη 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, υπογραμμίζοντας την δειλή ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης κάτω από την ηγεσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκτίμηση από την Τράπεζα της Γαλλίας, αποτελεί την πιο πρόσφατη υγιή ένδειξη για μια οικονομία η οποία εδώ και καιρό έχει μείνει πίσω στην Ευρώπη.

Την Τρίτη στοιχεία της ΕΕ έδειξαν ότι η Γαλλία πέτυχε τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης  εδώ και έξι χρόνια το 2017, αναπτυσσόμενη κατά 1,9% καθοδηγούμενη κατά κύριο λόγο από τις επενδύσεις.

Αυτό βοήθησε στην τροφοδότηση μια ώθησης στην ευρύτερη ευρωζώνη στην οποία καταγράφηκε πέρσι ανάπτυξη 2,5%, στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν την χρηματοοικονομική κρίση πριν από μία δεκαετία.

Ο κ. Μακρόν, ο σαραντάχρονος τραπεζικός,  έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας από την εκλογή του το Μάιο.
Στον πρώτο προϋπολογισμό του έχει ισοζυγίσει τις περικοπές φορολογίας για τις επιχειρήσεις και πλούσιους επενδυτές με περικοπές δαπανών οι οποίες στοχεύουν στην μείωση του ψηλού ελλείμματος.  Το Παρίσι αναμένεται να έχει δημόσιο έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2017, κάτω από το όριο του ορίου της ΕΕ του 3% για πρώτη φορά μέσα σε 10 χρόνια.

Αλλά το εποπτικό σώμα των δημόσιων οικονομικών  της Γαλλίας ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του Μακρόν πρέπει να αξιοποιήσει τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες υπερβολικές κυβερνητικές δαπάνες.
 
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Γαλλίας είναι ελαφρώς πιο χαμηλά από αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας (INSEE) η οποία έχει προβλέψει ανάπτυξη 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ολόκληρο το 2018 είναι αυτή τη στιγμή για ανάπτυξη 1,7%, αλλά έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών