Έρευνα για τη δράση της Κομισιόν για μείωση της απάτης

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ξεκινά έρευνα σχετικά με τη δράση της Κομισιόν για τη μείωση της απάτης. Ο έλεγχος διεξάγεται από ομάδα ελεγκτών υπό το μέλος του ΕΕΣ Juhan Parts και η τελική έκθεση ελέγχου αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2018.

Οι ελεγκτές διεξάγουν επί του παρόντος έναν έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν διαχειρίζεται τον κίνδυνο απάτης στις δαπάνες της ΕΕ. Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στην πρόληψη της απάτης και στην απάτη και θα συμπεριλάβει τις συνεισφορές των ΜΚΟ, ακαδημαϊκών και εισαγγελέων, καθώς και της Europol και της Eurojust.

Σε μια έρευνα του ευρωβαρομέτρου του 2015 σχετικά με τις αντιλήψεις περί απάτης και διαφθοράς που πλήττουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι απάτη σημειώθηκε «μάλλον συχνά» και το 60% θεώρησε ότι «η διαφθορά είναι σημαντική στα θεσμικά όργανα της ΕΕ». Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το ευρωβαρόμετρο του 2008, όπου το 54% θεωρούσε ότι η απάτη συμβαίνει μάλλον συχνά και το 44% θεωρούσε ότι η υπάρχουν περιπτώσεις διαφθοράς στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Το ΕΕΣ σημειώνει ωστόσο ότι η απάτη είναι δύσκολο να μετρηθεί και μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μέσω ποινικής διαδικασίας. Το 2016, η συνολική αξία της απάτης που διαπιστώθηκε στον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 391 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, των Κρατών Μελών και των υποψήφιων χωρών. Ωστόσο, λόγω ορισμένων παραγόντων στον τρόπο συλλογής και αναφοράς των στοιχείων, η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χαμηλή.
 
ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία