Σε μια πιο δομημένη δημοσιονομική πολιτική στοχεύει η ΕΕ

Οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών που συναντήθηκαν στο Ταλίν συμφωνούν στην ανάγκη προώθησης της εμβάθυνσης και της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, να ξεκινήσουν και να φέρουν εις πέρας τις σχετικές συζητήσεις, ανακοίνωσε η Εσθονική Προεδρία μετά το πέρας του άτυπου ECOFIN.
 
"Κατά τη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε βεβαιότητα ότι η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές του μέλλοντος της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη ενδιαφέρονται για μια ισχυρή οικονομική και νομισματική ένωση και μια καλά διαχειριζόμενη δημοσιονομική πολιτική, ειδικά σε αυτές τις περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη", δήλωσε ο Toomas Tõiste, Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.

"Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκε ότι για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους υπάρχοντες κανόνες και συστήματα. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αποκλειστούν ούτε και νέα μέτρα. Είναι σημαντικό να κάνουμε την εργασία μας σχολαστικά και να είμαστε βέβαιοι ότι η λήψη αυτών των μέτρων θα συμβάλει πραγματικά στην επίτευξη του στόχου", πρόσθεσε.
 
Μια ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ένωση θα στηρίζει στο μέλλον την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών και αυξάνει τη συνολική ανθεκτικότητα σε πιθανές κρίσεις. Ο Προεδρεύων Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στο Ταλίν θα βοηθήσουν την ΕΕ να προχωρήσει περαιτέρω σε αυτήν την πορεία.
 
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογική καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα (την ονομαζόμενη Fintech), οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι υπουργοί αναγνώρισαν νέες λύσεις και υπηρεσίες, αλλά επίσης είδαν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική τεχνολογία.
 
"Καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας, και ιδιαίτερα ο τραπεζικός τομέας, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην οικονομία μας, θα πρέπει να ρυθμίζεται επίσης αυστηρά", δήλωσε ο διοικητής της κεντρική τράπεζας της Εσθονίας (Eesti Pank) Ardo Hansson. "Ο τομέας Fintech είναι επί του παρόντος πολύ μικρός για να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επομένως τώρα μιλάμε για έναν κίνδυνο για τους ανθρώπους που καταναλώνουν αυτές τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας φέρνει την ανάγκη να χαρτογραφηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν και να διαμορφωθούν κοινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Ardo Hansson.
 
Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν πολύ στενά την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στην Εσθονία. Και τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση είναι στενά συνδεδεμένα με τις προτεραιότητες της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και τα ζητήματα της ψηφιακής αγοράς. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τη σημερινή συζήτηση θα είναι επίσης σημαντικές για την οικονομία της Εσθονίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών