Βρετανία: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο

Με τον γρηγορότερο ρυθμό από το Πάσχα και μετά ενισχύθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία τον Αύγουστο. Σε όρους like for like οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,3% σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσαν σήμερα η ένωση British Retail Consortium και η KPMG.

Αν και πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου στις πωλήσεις λιανικής, η ανάπτυξη έχει οδηγηθεί κυρίως από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και όχι επειδή οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, διευκρίνισε η BRC.

Οι αγορές μη εδώδιμων προϊόντων επίσης σημείωσαν άνοδο κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο, μεταδίδει το Bloomberg.

«Αυτά τα στοιχεία διηγούνται μια λιγότερο θετική ιστορία γύρω από την υγεία των καταναλωτικών δαπανών, απ’ ότι ίσως φαίνεται με την πρώτη ματιά», υπογράμμισε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος στην BRC. «Οι πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων έχουν απλά ανακάμψει στα επίπεδα που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια», εξήγησε.

Ξεχωριστά στοιχεία της Barclaycard καταδεικνύουν πως η ετήσια αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα σε 2,9%, καθώς οι αγοραστές «σφίγγουν το ζωνάρι».

Οι δαπάνες σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τόνισαν πως «αισθάνονται την πίεση» από τον υψηλότερο πληθωρισμό. Ένα 43% ανέφερε πως αλλάζει τις καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται με τις δαπάνες, σε αντίδραση στις παρατεταμένα υψηλότερες τιμές, επεσήμανε η Barclaycard.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών