To ΔΝΤ βλέπει επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2016, λαμβάνοντας ώθηση από τις δημοσιονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και τις καλύτερες επιδόσεις της Κίνας, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας τον Οκτώβριο, πιστεύουμε τώρα ότι το κύριο μέρος της ανόδου θα προέλθει από τις καλύτερες προοπτικές στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, στην επικαιροποιημένη έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook - WEO).

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το 2017, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,1%. 

Το ΔΝΤ άφησε τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά αμετάβλητες, αναμένοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,6% το 2018.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η βελτίωση του παγκόσμιου outlook οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με κυριότερους την αναμενόμενη δημοσιονομική τόνωση και τη μείωση φόρων από τον Ντ. Τραμπ.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου προβλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με 2,3% το 2017 και 2,5% το 2018, υψηλότερα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις τους πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί την κυβέρνηση του κ. Τραμπ να μην προχωρήσει σε εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών