Κομισιόν: Υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για την Αφρική ύψους 44 δισ. ευρώ

Ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο 44 δισ. για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Αφρική και τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, ιδίως για τη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής υποδομής, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Μια αρχική βοήθεια ύψους 3,35 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα υποστηρίξει καινοτόμες εγγυήσεις και παρόμοια μέσα για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, κινητοποιώντας συνολικά  μέχρι και  44 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι εάν τα κράτη μέλη και άλλοι εταίροι συνεισφέρουν και αυτοί στη συμβολή της ΕΕ, το συνολικό ποσό θα μπορούσε να φθάσει τα 88 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να παρέχει μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, ενισχύοντας τις συνεργασίες μας και κοιτάζοντας τις μακροπρόθεσμες αιτίες πίσω από τις μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν, το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις συμπληρωματικούς πυλώνες:

-Κινητοποίηση των επενδύσεων με συνδυασμό τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επενδύσεων,  με μία νέα εγγύηση στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EFSD) .Το EFSD θα αποτελείται από δύο περιφερειακές επενδυτικές πλατφόρμες για την Αφρική και τη ευρύτερη γειτονιά της.

- Ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας για το ευρύτερο περιβάλλον πολιτικής για τη στήριξη των δημόσιων αρχών και των επιχειρήσεων στις χώρες εταίρους. Ο στόχος είναι να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν καλύτερα, να προωθήσει έργα και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.

- Βελτίωση του γενικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την προώθηση της σωστής διακυβέρνησης, της καταπολέμησης της διαφθοράς, την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

- Επιπλέον, οι δανειοδοτικές πράξεις  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΕΣΚ. Για το σκοπό αυτό, η Κομισιόν θα επεκτείνει την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο της εντολής της ΕΤΕπ για εξωτερικές δανειοδοτήσεις από συνολικά 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία